Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije točno godinu dana nitko nije ni pomišljao da jutro donosi odlazak Ive Sanadera i to bez objašnjenja. Hrvatskoj su bili blokirani pregovori, a u državnoj blagajni nedostajalo je 7 milijardi kuna.


Debelu krizu tadašnji je premijer teško priznavao. Mnogi se pitaju bi li nam danas bilo lakše da se kriza nije predugo negirala. Cijela je Europa bila u krizi. U Hrvatskoj, bivši premijer tu riječ nije mogao izgovoriti ni početkom prošle godine. U proračunu su nedostajale milijarde. Novac su tražili seljaci. Sindikati nisu pristajali na smanjenje plaća. Kada je kriza prešutno priznata, pojavio se optimizam.

Vezani članci Nastavljaju se nasilni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Hong Kong ulazi u recesiju: "Prosvjedi su zadali veliki udarac našem gospodarstvu" Slika nije dostupna 'Strepnja za radna mjesta, pad standarda i, ne daj Bože, rast kamata'

'Poslije ove krize, a već se nazire već se naziru i prvi oporavci, doći će i dan d doći će i prvi dan nakon krize', govorio je tada Sanader. Da se ranije priznalo stvarno stanje hrvatskih financija tvrdi i SDP i HDZ danas bi bilo lakše. 'Da se na vrijeme priznalo da dolazi kriza na što je SDP upozoravao prije proračuna za 2009., kada smo dali paket antirecesijskih mjera, koje su ismijane i odbijene u Saboru', istaknuo je Igor Dragovan, saborski zastupnik SDP-a.

'Kad je bilo novaca, tko god je nešto tražio je dobio, to smo vidjeli u proračunu, a u ovo štedljivo vrijeme svi moramo biti oprezniji', kaže Krunoslav Markovinović, saborski zastupnik HDZ-a. Da je kasa prazna uvidjela je ubrzo nakon dolaska na vlast i Jadranka Kosor. Vlada je tvrdila, rješenje je tu. Krajem prošle godine pojavio se optimizam.

Površina je ipak daleko, jer seljaci su opet na ulicama, a sindikati jači no ikad. Premijerka priznaje, ne ide na bolje. 'Hravtska je danas pred novom pekretnicom, prekretnicom s težinom s početka devedesetih, a ona znači, ili reforme za bolji život sviju, ili pad kojem se ne vidi kraj', zaključuje premijerka Kosor. Zemlje u okruženju lagano izlaze iz krize, no Hrvatska ne. Da smo ranije postali svjesni situacije možda bi slika u ljeto 2010. bila svjetlija.