Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI CROBAROMETAR

Građani rekli što misle o kvaliteti života u Hrvatskoj, jedna stvar bi vas mogla iznenaditi. HDZ raste, nedohvatljiv oporbi

Aktualno Galerija Koliki postotak građana vjeruje da će Vlada riješiti najveće probleme u Hrvatskoj? Koliki postotak građana vjeruje da će Vlada riješiti najveće probleme u Hrvatskoj? Foto: DNEVNIK.hr Ocjena kvalitete života u Hrvatskoj na skali od 1 do 5 Ocjena kvalitete života u Hrvatskoj na skali od 1 do 5 Foto: DNEVNIK.hr Čime građani nisu zadovoljni? - 1 Čime građani nisu zadovoljni? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Čime građani nisu zadovoljni? - 2 Čime građani nisu zadovoljni? - 2 Foto: DNEVNIK.hr +20 Čime građani nisu zadovoljni? - 3 Galerija 1/25 >>
Novi Crobarometar, mjesečno istraživanje Dnevnika Nove TV, donosi odgovore na niz pitanja o rejtingu stranaka i stavu građana o kvaliteti života u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar za studeni 2022. godine. Svakodnevne teme su i u proteklom razdoblju bile rast cijena i inflacija, ali i priprema za ulazak Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor. Studeni je mjesec obilježavanja pada Vukovara te je to tradicionalna dominanata tema u ovom periodu. 

Pesimizam je stabilan u Hrvatskoj: tri četvrtine ispitanih, odnosno 74 posto birača, ne vjeruje da Hrvatska ide u dobrom smjeru, 17 posto misli da ipak ide, a devet posto ne zna. Stabilno je i nezadovoljstvo radom Vlade: 66 posto ispitanih ne odobrava poteze koje Vlada povlači, 26 posto odobrava, a osam posto ne zna.

Crobarometar: Hrvoje Krešić Stav građana o smjeru u kojem ide Hrvatska Foto: DNEVNIK.hr

Kad je riječ o vjeri u Vladinu sposobnosti rješavanja problema, skepsa je i tu itekako prisutna: 22 posto ispitanih vjeruje da će Vlada sigurno ili vjerojatno riješiti najveće probleme. Onih koji ne vjeruju u njihove sposobnosti je 73 posto, a pet posto ne zna. Reklo bi se da građani nisu impresionirani činjenicom da je Hrvatska u energetskoj krizi prošla relativno dobro.

Crobarometar: Hrvoje Krešić Koliki postotak građana vjeruje da će Vlada riješiti najveće probleme u Hrvatskoj? Foto: DNEVNIK.hr

No zato je politička stabilnost, na kojoj tako često inzistira premijer Andrej Plenković, očito doprla do većine hrvatskih domova pa sada gotovo nitko u državi ne sumnja u odanost koalicijskih partnera HDZ-u: čak 86 posto vjeruje da će u skladnom braku dočekati kraj mandata.

Mišljenje građana o predsjedniku Milanoviću

Verbalna rabijatnost koja dominira u svim istupima predsjednika Zorana Milanovića više – tako barem pokazuju brojke – ne donosi rast, nego pad popularnosti: 56 posto ispitanih ne odobrava što i kako radi, a vjerojatno i kako i o čemu govori, i ta brojka polako raste.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREVEZEN U BOLNICU Incident u Lici: Prilikom razminiranja eksplodirala protupješačka mina, ozlijeđen operater stroja

Pročitajte i ovo Provjereno: Jasenka Majer Borba s Alzheimerom "Gledali smo kako se gasi": Provjereno donosi potresnu priču o bolesti na koju sami bolesnici - zaboravljaju

Smanjuje se broj onih koji njegov rad odobravaju: takvih je 37 posto ispitanih, što je u odnosu na listopad pad od tri posto. Što bi uopće o predsjedniku mislili, ne zna sedam posto ispitanika.

Crobarometar: Hrvoje Krešić Podrška radu Vlade Foto: DNEVNIK.hr

Popularnost političkih stranaka

Što se rejtinga stranaka tiče, HDZ je i dalje uporno na prvom mjestu te raste u odnosu na prošli mjesec: gotovo je na 30 posto, odnosno na 29,9, što je za jedan i pol postotni poen bolje u odnosu na listopad.

SDP je drugi sa 11,7 posto te mu popularnost pada usprkos svim medijskim nastupima i optužbama na račun Vlade. Možemo na trećem sa 8,6 posto i Most je na četvrtom sa 8,3 su stabilni, baš kao i Domovinski pokret koji je na 5,8 posto.

Crobarometar: Hrvoje Krešić Rejting HDZ-a i SDP-a Foto: DNEVNIK.hr

Više od jedan posto podrške uživaju još IDS, koji je na tri posto, HNS je na 1,9 , HSU je 1,6 , Suverenisti na 1,6, a Fokus na 1,5 posto. Istovremeno, Centar je na jedan posto. Svi ostali – poput recimo Socijaldemokrata, koji imaju najveći oporbeni klub zastupnika u Saboru – su na manje od jedan posto podrške, dok je neodlučnih 17,5 posto ispitanih.

Crobarometar: Hrvoje Krešić Rejting Možemo, Mosta i Domovinskog pokreta Foto: DNEVNIK.hr

Najveći problemi u državi

Kada je riječ o najvećim problemima u državi, na apsolutnom broju jedan je inflacija, odnosno cijene koje samo rastu i rastu. Slijede korupcija i kriminal, a onda opet tri ekonomske teme: niske plaće, ekonomska kriza i niske mirovine.

U ovom Crobarometru građani su pitani i što misle o prosječnoj kvaliteti života u Hrvatskoj i kako ocjenjuju kvalitetu vlastitog života. Na pitanje da ocjenama od 1 do 5 kažu što misle, ispitanici su kvaliteti životnog standarda u Hrvatskoj dali prosječnu ocjenu od 2,67. No kada im se kaže da na isti način ocijene kvalitetu vlastitog životnog standarda, ocjena je bolja te u prosjeku iznosi 3,17.

Crobarometar: Hrvoje Krešić Razlika u percepciji generalnoj kvaliteti života u Hrvatskoj i vlastitoj kvaliteti života Foto: DNEVNIK.hr

Pogledamo li detaljnije kako se odgovaralo, vidjet ćemo da je razlika u percepciji najvidljivija u ocjenama dovoljan, odnosno vrlo dobar: iako gotovo trećina za sebe kaže da u Hrvatskoj živi vrlo dobro, broj onih koji misle da se u Hrvatskoj zaista živi vrlo dobro je znatno manji. Istovremeno je trećina onih koji vjeruju da je prosječna kvaliteta života u Hrvatskoj tek za ocjenu dovoljan, iako je onih koji za sebe kažu da žive takvom kvalitetom života znatno manje.

Pročitajte i ovo Dina Ćevid Zadnje pripreme Sve o najnovijoj atrakciji zagrebačkog Adventa: Koliko će trebati izdvojiti za vožnju kotačem visokim 36 metara?

Kada procjenjuju kvalitetu života u Hrvatskoj, više školske ocjene daje samo 10 posto građana, a niže njih čak 37 posto. Kada pak govore o kvaliteti vlastitog života, ocjene su puno bolje. Tu 34 posto građana svoj život ocjenjuje ocjenama višim od tri.

Čime su najzadovoljniji i što treba mijenjati?

Dobra je stvar da je, pogotovo ako se u obzir uzme globalna sigurnosna situacija, u Hrvatskoj najbolje ocijenjena sigurnost. Posebno je to važno zbog turizma, koji je ključna poluga za punjenje proračuna. Na drugom mjestu je obrazovanje, na koje je nerijetko mnogo prigovora i za koje Hrvatska, unatoč čestom proklamiranju da smo "zemlja znanja", izdvaja mizerne iznose.

Na trećem mjestu je sloboda medija, a onda na četvrtom potpuno iznenađenje – zdravstvo. Bez obzira na sve probleme, liste čekanja, lošu infrastrukturu i kvalitetu rada pojedinih liječnika, građani su i dalje relativno zadovoljni zdravstvom.

Pročitajte i ovo Bratislav Gašić NAKON SUKOBA Srpska policija izvela veliku akciju, privedeni deseci migranata: "Sigurnost svakog građanina i njihova imovina bit će zaštićeni"

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Kraj poniženjima VIDEO Hladna Putinova poruka majkama poginulih ruskih vojnika: "Ne žalim što sam pokrenuo specijalnu vojnu operaciju"

S druge strane, građani najgore ocjenjuju visinu vlastitih plaća. Odmah nakon toga su rad političara i rad sudova, bok uz bok, te kupovna moć građana.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 21. studenog na 990 građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene