HDZ-ovi ministri ne skrivaju da je u pitanju eksperiment u upravljanju Vladom. A kako to ispitanici Crobarometra ocjenjuju?


ŠEST MJESECI EKSPERIMENTIRANJA

Eksperiment očito nije uspio. Priznao je to i ministar Butković. A i građanima je sve jasnije.

SDP, HDZ, MOST, ŽIVI ZID .....PA DUGO NITKO

Vezani članci Treći dio Crobarometra (Foto: Nova TV) Predsjednica i dalje sa sve manjom potporom među građanima, Bandić drugi najpopularniji političar u državi Crobarometar (Dnevnik.hr) - 3 CROBAROMETAR Ruše li afere i svađe rejting stranaka?

Da su kojim slučajem danas izbori, SDP bi osvojio 29,1 posto glasova birača, a HDZ 28,7 posto. No to je beznačajna zamjena mjesta između dvije vodeće stranke.

Zato se Most vratio na 7,9 posto potpore, a Živi zid ima 7,8 posto. MB 365 trenutačno uživa 4,3 posto potpore birača. Slijede HNS s 1,5, HSS s 1,4, IDS s 1,4, BUZ s 1,1 te HSU ima 1 posto potpore.

OSTALE STRANKE ISPOD 1 POSTO, ALI U KOALICIJAMA IMAJU ZASTUPNIKE

Ukupno imaju 6,7 posto potpore birača, a neodlučnih je 7,6 posto. Povratak u pesimizam. Tako 73 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a samo njih 19 posto misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Ne zna 8 posto ispitanika.

Bilježi se dramatičan porast pesimista. Da zemlja ide u lošem smjeru, još u siječnju mislilo je 48 posto ispitanika, a sada to misli 73 posto građana.

VLADI PADA PODRŠKA

Trenutačno 56 posto građana ne odobrava Vladine politike, a odobrava ih 32 posto dok njih 12 posto ne zna. Prošloga mjeseca pala je potpora onih koji podupiru Vladine politike, a porastao broj onih koji ih ne odobravaju. Bit će zanimljivo vidjeti u sljedećim mjesecima hoće li se ti negativni trendovi zaustaviti ili će i dalje rasti pesimizam.

VLADA PRED ODLUKOM – RAZLAZ ILI OSTANAK

U svibnju Hrvatska je doslovno podijeljena oko trajanja Oreškovićeva kabineta. 47 posto građana misli da će opstati, a njih 46 da će se raspasti. No posljednjih 30 dana zanimljiv je trend velikog pada potpore opstanku Vlade i porasta onih koji misle da će se Vlada raspasti. Ne zna njih 7 posto.

Ispitivanje je obavljano tijekom afere konzultantica, odluke vlade o prodaji državne imovine, ali i odustajanja od poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja. Također se u to vrijeme dramatičnom poslanicom obratila predsjednica Republike, a SDP je, primjerice raspustio splitski ogranak stranke. U Saboru, pak, tri petka nije bilo kvoruma!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr