Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crobarometar

ŠEST MJESECI EKSPERIMENTIRANJA Tko bi pobijedio da su danas izbori?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ovi ministri ne skrivaju da je u pitanju eksperiment u upravljanju Vladom. A kako to ispitanici Crobarometra ocjenjuju?

ŠEST MJESECI EKSPERIMENTIRANJA

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Eksperiment očito nije uspio. Priznao je to i ministar Butković. A i građanima je sve jasnije.

SDP, HDZ, MOST, ŽIVI ZID .....PA DUGO NITKO

Da su kojim slučajem danas izbori, SDP bi osvojio 29,1 posto glasova birača, a HDZ 28,7 posto. No to je beznačajna zamjena mjesta između dvije vodeće stranke.

Zato se Most vratio na 7,9 posto potpore, a Živi zid ima 7,8 posto. MB 365 trenutačno uživa 4,3 posto potpore birača. Slijede HNS s 1,5, HSS s 1,4, IDS s 1,4, BUZ s 1,1 te HSU ima 1 posto potpore.

OSTALE STRANKE ISPOD 1 POSTO, ALI U KOALICIJAMA IMAJU ZASTUPNIKE

Ukupno imaju 6,7 posto potpore birača, a neodlučnih je 7,6 posto. Povratak u pesimizam. Tako 73 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a samo njih 19 posto misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Ne zna 8 posto ispitanika.

Bilježi se dramatičan porast pesimista. Da zemlja ide u lošem smjeru, još u siječnju mislilo je 48 posto ispitanika, a sada to misli 73 posto građana.

VLADI PADA PODRŠKA

Trenutačno 56 posto građana ne odobrava Vladine politike, a odobrava ih 32 posto dok njih 12 posto ne zna. Prošloga mjeseca pala je potpora onih koji podupiru Vladine politike, a porastao broj onih koji ih ne odobravaju. Bit će zanimljivo vidjeti u sljedećim mjesecima hoće li se ti negativni trendovi zaustaviti ili će i dalje rasti pesimizam.

VLADA PRED ODLUKOM – RAZLAZ ILI OSTANAK

U svibnju Hrvatska je doslovno podijeljena oko trajanja Oreškovićeva kabineta. 47 posto građana misli da će opstati, a njih 46 da će se raspasti. No posljednjih 30 dana zanimljiv je trend velikog pada potpore opstanku Vlade i porasta onih koji misle da će se Vlada raspasti. Ne zna njih 7 posto.

Ispitivanje je obavljano tijekom afere konzultantica, odluke vlade o prodaji državne imovine, ali i odustajanja od poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja. Također se u to vrijeme dramatičnom poslanicom obratila predsjednica Republike, a SDP je, primjerice raspustio splitski ogranak stranke. U Saboru, pak, tri petka nije bilo kvoruma!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene