Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubitak do 800.000 eura dnevno

Croatia Airlines o najavljenom štrajku: "Utjecat će na gotovo 7000 putnika samo u prvom danu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Croatia Airlinesa priopćenjem su se oglasili o štrajku koji su za idući tjedan najavili piloti, stjuardese i aviomehaničari. CA tvrdi da će štrajk sindikata ORCA uzrokovati gubitke do 800.000 eura po svakom danu štrajka.

Hrvatski sindikati prometnih pilota (HSPP) i Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) izvijestili kako piloti, stjuardese i aviomehaničari idući tjedan u srijedu kreću u štrajk jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi niti je potpisan kolektivni ugovor nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pismo djelatnice CA: 'Tko ste vi da štrajkate? Ljudi traže hranu po kontejnerima' Slika nije dostupna I dalje bez dogovora Štrajk u Croatia Airlinesu nastavlja se i peti dan

O najavi štrajka priopćenjem su se oglasili iz Croatia Airlinesa. Prenosimo ga u cijelosti:

"S obzirom na najavu štrajka sindikata ORCA za 8. kolovoza ove godine, s početkom u 6 satiujutro, čije je trajanje predviđeno do ispunjenja traženih zahtjeva, Uprava Croatia Airlinesa najozbiljnije upozorava na:

- gubitke za kompaniju koji će po svakom danu štrajka iznositi do 800.000 eura

- štrajk će utjecati na gotovo 7000 putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka

- više od 150 traženih zahtjeva sindikata, a što bi predstavljalo povećanje troškova plaća i davanja za više od 30 posto, ili oko 53 milijuna kuna na godišnjoj razini odnosno ekvivalent isplate još dodatne dvije i pol plaće mjesečne plaće godišnje

Ukupna prosječna neto primanja (plaća i dnevnice), primjerice u svibnju, isplaćena kapetanima Croatia Airlinesa iznosila su 40.157,00 kuna, dok su najveća u ovoj kategoriji iznosila 58.717,00 kuna. Kopilotima je prosječno isplaćeno 22.479,00 kuna, a najviše 36.872,00 kuna te kabinskom osoblju (stjuardesama i stjuardima) 11.522,00 kuna, a najviše 19.157,00 kuna. Mehaničarima je istovremeno isplaćeno prosječno 9.368,00 kuna, a najviše 17.476,00 kuna.

Izjave o tome da plaće nisu rasle nisu utemeljene jer se primjenom starog kolektivnog ugovora zbog ugrađenih elemenata rasta plaća po stažu, primjerice samo stjuardesama već četiri puta povećavala plaća, a posljednji puta 1. srpnja.

Naglašavamo da piloti već imaju beneficirani radni staž, a ista je povlastica trenutačno na razmatranju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustavu i za kabinsko osoblje.

Uprava Croatia Airlinesa ponovo poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku. Financijske mogućnosti kompanije da izdvoji gotovo 53 milijuna kuna dodatno godišnje, a koliko iznose sindikalni zahtjevi nema. Sindikat ORCA, u dva je navrata naime, odbio ponude povećanja plaća za 2,5 % uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ), i to krajem 2017. i polovinom 2018. godine, a tim odbijanjem, nažalost, na financijskom gubitku bili su svi radnici Croatia Airlinesa.

Nedavno objavljeno polugodišnje izvješće Croatia Airlinesa potvrđuje rast prometa i putnika, kao i smanjenje gubitka u odnosu na godinu dana ranije, dok su upravo ljetni mjeseci oni zahvaljujući kojima Croatia Airlines osigurava redovno poslovanje tijekom cijele godine, a time i plaće svih svojih zaposlenih.

Cijela ova situacija izuzetno je negativna za kompaniju te se ovom prilikom ispričavamo svim našim putnicima čija prava u ovim okolnostima iznad svega moramo zaštititi.

Sve informacije putnicima redovno ćemo ažurirati na kompanijskoj web-stranici www.croatiaairlines.hr, a za sva pitanja na raspolaganju im stoji naš Kontakt centar (072 500 505, +385 1 66 76 555)", priopćili su iz Croatia Airlinesa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene