Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk u Croatia Airlinesu

Najava koja bi mogla izazvati kaos u srcu turističke sezone: "Bili smo primorani na ovaj korak"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa kreću u štrajk sljedeći tjedan.

Iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP) i Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) u petak su izvijestili kako piloti, stjuardese i aviomehaničari sljedećeg tjedna kreću u štrajk jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi niti je potpisan kolektivni ugovor nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šteta 5. dan štrajka: 5,2 mil. kn! Lufthansa suspendirala oznake za zajedničke letove s Croatia Airlinesom! Slika nije dostupna I dalje bez dogovora Štrajk u Croatia Airlinesu nastavlja se i peti dan

"Nakon sastanka održanog s premijerom Andrejem Plenkovićem 6. srpnja postignut je dogovor uz obećanje premijera da će se ubrzo stvoriti potrebni uvjeti, a prvenstveno postavljanje nove i kompetentne Uprave u punom mandatu kako bi nakon skoro 20 mjeseci konačno potpisali kolektivni ugovor koji je temelj svih civiliziranih zapadnih aviokompanija, gdje spada i Croatia Airlines", stoji u priopćenju iz ORCA-e.

Podsjećaju i da su tada odlučili odgoditi početak štrajka.

"Na našu veliku žalost, premijer nije ispunio svoju stranu dogovora te smo primorani ponovno najaviti štrajk 8. kolovoza s početkom u 6 sati ujutro", najavili su.

Pritom su naglasili da im je to "zadnja opcija", ali da su primorani na taj korak nakon što ni posljednji dogovor nije urodio nikakvom reakcijom predstavnika vlasnika.

Procjenjuje se da bi to moglo izazvati kaos u srcu turističke sezone.

Sindikat ORCA i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) početkom srpnja odgodili su štrajk kako bi se u razumnom roku osigurali potrebni preduvjeti za zaključenje kolektivnog ugovora.

Premijeru su tada iznijeli sve probleme Croatia Airlinesa i svoje viđenje trenutne situacije, a on je, s obzirom na informacije koje je primio od njih, iskazao spremnost osigurati sve potrebne preduvjete za zaključenje kolektivnog ugovora.

Kolektivni pregovori koji su propali, što je i razlog pokretanja štrajka u Croatia Airlinesu, nisu ponovno počeli, a u četvrtak je održana i posljednja sjednica Vlade prije odlaska premijera i ministara na godišnji odmor, no na njezinu zatvorenom dijelu opet nije donesena odluka o novoj upravi Croatia Airlinesa.

Croatia Airlines još od rujna 2016. nema novu upravu, dosad su provedena tri natječaja za predsjednika i članove uprave, dva su poništena, a zadnji, iako je objavljen u veljači ove godine, još nije zaključen, odnosno nije donesena odluka o odabiru kandidata. CA stoga vodi privremeni direktor, prvo je to bio Krešimir Kučko, a nakon njegova odlaska na privremenoj funkciji sad je Jasmin Bajić. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene