Crne plombe, odredio je Europski parlament, odlaze iz uporabe jer sadrže živu. Ona je štetna za okoliš, a nije zdrava ni za organizam. HZZO je dosad pokrivao trošak crnih plombi i bijelih na prva tri zuba. Dnevnik Nove TV je istražio hoće li bijele sada biti pokrivene zdravstvenim osiguranjem.

Galerija


Europski parlament ukida crne plombe, a prosječni Hrvat srednjih godina ima 16 što pokvarenih, što popravljenih, što izvađenih zuba. Crne plombe je do sada pokrivalo zdravstveno osiguranje.

''HZZO je u intenzivnim pregovorima s Hrvatskom komorom dentalne medicine, te su u pripremi izmjene općih akata HZZO-a kojima će se postupanje ordinacija dentalne zdravstvene zaštite uskladiti s odredbama navedene Uredbe'', stoji u priopćenju.

Prof. dr. Pavel Kobler objašnjava kako se i danas mogu stavljati crne plombe, no izuzetak su djeca, trudnice i dojilje. ''Do sedmog mjeseca se mogla napraviti nadoplata, umjesto crne bijela, a sad se mora platiti puna cijena'', rekao je profesor Kobler.

''U ovim izdvojenim skupinama dojilja, trudnica i djece ne trebaju HZZO ni ministarstvo imati dilema. Oni to trebaju pokriti jer kod nas građani puno novca izdvajaju za zdravstveno osiguranje i moraju dobiti najkvalitetniju uslugu'', ističe zastupnica EU parlamenta Biljana Borzan.

Stomatolog Marin Radić savjetuje zamjenu crnih plombi bijelima, posebno ako im je istekao rok trajanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr