Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Optužbe Crkve da krši Ustav, predsjednika Mesića nisu pretjerano uzrujale. No, nije mu dugo trebalo da u svom stilu odgovori nadbiskupu Srakiću.


Mir i dobro - poručio je predsjednik nadbiskupu Srakiću. No koliko će biti mira to ćemo još vidjeti. Već i ptice na grani znaju da se predsjednik i Crkva baš ne ljube. Omiljeno razdoblje za svađu je uoči izbora. Od devedesetih biskupi nisu ovako izravno slali poruke za koga glasati, tvrdi novinar Darko Pavičić koji već godinama piše o temama vezanim uz religiju. A s druge strane, kaže, svatko ima pravo glasa. 'Ako se već miješaju onda treba participirati i u onom što će se dogoditi poslije. Ne može se na nekoga utjecati, a kad izbori prođu reći čujte nas sad više nije briga mi ćemo sada voditi svoju politiku', objašnjava kolumnist Darko Pavičić.

Vezani članci Nasilje, ilustracija Snimljena žestoka tučnjava dviju djevojaka u autobusu: ''Ludačo jedna, budaletino. Sram te bilo, stoko'' Mate Uzinić Nadbiskup Uzinić zamolio oproštenje od homoseksualnih osoba: "Žao mi je što ima onih koji misle da služe Kristu i Crkvi diskriminacijom, agresijom i nasiljem"

>> Mons. Srakić: Predsjednik krši Ustav

Do nedavno na meti oštrih predsjednikovih kritika bio je biskup Jezerinac. Optužio ga je da se miješa u politiku, pa onda da je SDP-ova obećanja nazvao sotonskim. Kap koja je prelila čašu bilo je kada je predsjednik čuo da Jezerinac citira Thompsonovu pjesmu koja završava stihovima 'Za dom spremni'. I onda za kaznu predsjednik nije bio pozvan na promociju monografije čiji je predgovor napisao.

Dvije godine poslije - idilična slika. I knjiga i Jezerinac došli su na Pantovčak. Nakon nekog vremena opet ista priča. Novi izbori, nova svađa. 'Biskupi su svoju poruku prenaglasili, ali to opet nije povod da se predsjednik Mesić dovodi u tu poziciju pa da s njima polemizira', dodaje Pavičić. Ovakvi su sukobi, tvrdi Pavičić, nepotrebni. Samo zabavljaju narod. A je li svađama odzvonilo? Teško, do novih je izbora tek nešto više od pola godine.