Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crkva ljuta na Mesića

Mons. Srakić: Predsjednik krši Ustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prigodi 43. Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija, koji se svake godine obilježava na sedmu vazmenu nedjelju na kojoj se predstavlja Papina poruka uz taj dan, danas je na Kaptolu održan susret glavnih urednika hrvatskih medija s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marinom Srakićem i predsjednikom Odbora HBK za sredstva društvene komunikacije riječkim nadbiskupom mons. Ivanom Devčićem.

Mons. Srakić je u obraćanju novinarima istaknuo da je svjestan teškoća novinarskog posla, zahvalivši im što unatoč svim poteškoćama nastoje profesionalnim pristupom i poštujući etičke norme struke promicati opće dobro. Srakić je naglasio probleme i strahove novinara za radna mjesta koje je prouzročila aktualna gospodarska kriza te suvremeni trendovi na polju novih tehnologija. Izrazio je žaljenje što se danas tržište nameće kao jedina etička norma generator svih vrijednosti kojoj se sve druge stvari moraju podložiti.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

Srakić je upozorio kako želja za profitom u medijima se stavlja ispred prava javnosti na cjelovito, istinito i točno informiranje. U takvom ozračju, dodao je Srakić, ozbiljne životne teme i ine zahtjevnije koje potiču dobro u čovjeku, uzmiču pred senzacionalizmom, banalnošću i podilaženjem najnižim strastima. 'Nema tog tržišta zbog kojega bi novinari trebali odustati od opće prihvaćenih novinarskih standarda poručio je novinarima mons. Srakić.' Glavno je poslanje crkve širenje Evanđelja, pa je itekako važan odnos crkve i medija sa željom da se produbi međusobno razumijevanje tih dvaju čimbenika društva u vremenu današnjih novih tehnologija, upozorio je mons. Devčić.

O stanju komunikacija u današnjem društvu govorili su komunikolozi Jerko Valković i Jelena Jurišić. O medijima se danas ne može govoriti bez interneta koji je omogućio velike mogućnosti praćenja svih događaja, ali je tisak ostao i dalje najveći izvor prihoda za novinske kompanije, istaknula je u predavanju Jurišić. Izdvojila je da je, što se tiče čitanosti, na prvom mjestu crna kronika sa 60 posto, političke vijesti 45 posto, a na trećem mjestu u novinama su lokalne rubrike. Po njezinim riječima informacija je i dalje visokoprofitabilna roba, dodavši kako je svijet u poplavi raznih tiskovina i internet portala, zabrinut za postojanje ozbiljnog novinarstva. Jurišić je, govoreći o djelovanju Vijeća za medije, rekla da imamo dobre zakone iz područja medija i ustvrdila da se oni, nažalost, ne primjenjuju. Istaknula je također kako u nas internet nije ozakonjen kao medij.

Biskupi su odgovarali i na novinarska pitanja o tome postoji li miješanje crkve u pitanju glasovanja, mons. Srakić je odgovorio da crkva u tim slučajevima ne može iznosti svoja politička stajališta, crkva poučava vjernike da glasaju prema svojoj savjesti. Prozivanje crkve je teška povreda ustavnosti, smatra Srakić i dodaje da je došlo vrijeme kada je crkva izišla 'iz sakristije' i kad biskupi imaju pravo izreći svoje mišljenje.

Na pitanje o odredbi Zakona o trgovini, prema kojem u će one ponovno raditi nedjeljom od 1. lipnja do 1. listopada, mons. Devčić je odgovorio da biskupi mogu dati ocjenu zakona, ali isto tako imaju pravo biti nezadovoljni tom odlukom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene