Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska može završiti pregovore kada ispuni sva mjerila za zatvaranje u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, a Europska komisija ocijenit će napredak u tom poglavlju u prvom tromjesečju sljedeće godine, izjavio je povjerenik za proširenje Štefan Fuele.


'Komisija smatra da pregovori trebaju biti zaključeni kada Hrvatska ispuni mjerila za zatvaranje, posebice u području pravosuđa i temeljnih prava, uključujući borbu protiv korupcije, čime će se otkloniti potreba da EU razmatra uvođenje mehanizma za suradnju i verifikaciju nakon njezina pristupanja', pročitao je povjerenik Fuele zaključak koji je Komisija prihvatila danas popodne.

Komisija je uvela verifikacijski mehanizam za Bugarsku i Rumunjsku, za koje je ocijenjeno da nisu bile u potpunosti spremne za članstvo u trenutku ulaska u EU 2007. Pomoću tog mehanizma još se prati kako te dvije zemlje ispunjavaju preuzete obveze. 'Komisija će ocijeniti napredak Hrvatske u poglavlju 23 u prvom tromjesečju 2011. godine', dodao je Fuele.

>> Kosor: Ovo je najbolje izvješće ikada

>> 'Izvješće prepoznaje da je uložen veliki napor'

Europska komisija u utorak je prihvatila izvješća o napretku svih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, te strategiju proširenja i glavne izazove za razdoblje 2010.- 2011. Fuele je prije usvajanja izvješća izjavio da je članstvo Hrvatske u EU-u 'na vidiku'.

'Zadnjih sto metara maratona uvijek su najteži. Zemlja treba moći od prvog dana članstva u potpunosti prihvatiti prava i obveze, koji iz toga proizlaze. Uvjereni smo da će hrvatski političari i društvo u cjelini ujediniti svoje napore kako bi dovršili reforme koje još treba provesti kako bi se što prije ispunio taj cilj', rekao je Fuele.

Komisija je u zaključcima strategije proširenja istaknula da 'puna suradnja s Haškim sudom ostaje zahtjev za napredak Hrvatske kroz čitav proces pristupanja, u skladu s Pregovaračkim okvirom'. U izvješću o napretku Komisija daje iscrpan prikaz svega što je poduzeto u proteklih godinu dana. U uvodu strategije proširenja kaže se da je 'Hrvatska ušla u završnu fazu pregovora, pokazujući svim zemljama iz procesa proširenja da pristupanje može postati stvarnost, pod uvjetom da se ispune potrebni uvjeti'.

'Hrvatska je ostvarila postojani napredak u ispunjavanju kriterija za članstvo od početka pristupnih pregovora u listopadu 2005. Hrvatska ispunjava kopenhaške političke kriterije. Glede gospodarskih kriterija, Hrvatska ima funkcionalno tržišno gospodarstvo', navodi Komisija.

U dijelu izvješća u kojem se daje prikaz ostvarenog po pojedinim poglavljima europske pravne stečevine, najviše je prostora dano poglavlju Pravosuđe i temeljna prava (23), s naglaskom na provedbenoj bilanci, ispunjavanju donesenih mjera u praksi što dužnosnici Komisije spominju gotovo u svakoj prigodi.

Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala

Zadnjih sto metara maratona uvijek su najteži. Zemlja treba moći od prvog dana članstva u potpunosti prihvatiti prava i obveze, rekao je Fuele

Hrvatska mora ispuniti mjerila za zatvaranje u području pravosuđa i temeljnih prava, posebice u stvaranju potrebne provedbene bilance glede neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, poštovanja i zaštite manjina, uključujući povratak izbjeglica, suđenja za ratne zločine i punu suradnju s ICTY-em, uz rješavanje pitanja pristupa ICTY-a dokumentima, navodi Komisija.

Što se tiče poglavlja Tržišno natjecanje (8), koje se smatra drugim po težini nakon Pravosuđa i temeljnih prava, Komisija navodi da Hrvatska mora donijeti planove za restrukturiranje brodogradilišta u skladu s europskom pravnom stečevinom.

>> Josipović: Nije dobro da ne znamo datum pristupanja EU

Komisija navodi da je Hrvatska ostvarila dobar napredak u ispunjavanju uvjeta za zatvaranje triju poglavlja s financijskim implikacijama (Poljoprivreda i ruralni razvoj, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i Financijske i proračunske odredbe), ali da mora 'poduzeti napore kako bi u potpunosti uspostavila upravne strukture potrebne za upravljanje i nadzor sredstava iz fondova EU-a'.

Komisija u svom dokumentu najavljuje da će pratiti provedbu svih obveza koje je Hrvatska preuzela sve do njezina pristupanja EU-u i da će o tome redovito podnositi izvješća. (HIna)