Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Piramida izvršitelja atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića je složena. Policija se sada okrenula otkrivanju naručitelja. Čini se kako bi korak dalje u istrazi mogli biti novi dokazi poput DNK pronađenog u dvorištu Nacionala, ali i oni koje je policija RS-a pronašla pri neuspješnoj potjeri za Milovanovićem.


Policija još ne želi potvrditi je li muškarac koji je aktivirao daljinskim upravljačem paklenu napravu Bojan Gudurić. 

Vezani članci Slika nije dostupna Danas presude optuženima za ubojstvo Pukanića i Franjića Slika nije dostupna Analizirali smo: Dokle je dogurao slučaj Pukanić?

Gudurić je, kao i Željko Milovanović još uvijek u bijegu, a navodno se oba bjegunca nalaze u Srbiji. 

Hrvatska policija računa na dokaze koji su pronađeni u Milovanovićevom skrovištu u Doboju. Policija Republike Srpske potvrdila je da će dokazi sutra biti poslani u Zagreb. 

Osim kacige, tamo su navodno pronađeni i brojni GSM uređaji te SIM kartice. Na njima, nada se policija, možda postoje zapisi poziva upućenih naručiteljima likvidacije. 

Policija poručuje kako će dokaze koji trebaju stići iz BiH odmah analizirati hrvatski vještaci.

>> Policija se fokusira na naručitelje ubojstva

>> VIDEO: Milovanović imao sustav za uzbunjivanje i bio spreman na bijeg

No, ako su, kako neki mediji nagađaju, uistinu pronađeni DNK tragovi osobe koja je pritisnula gumb i aktivirala eksploziv, to bi mogao biti ključni dokaz na suđenju.

Pretpostavlja se da je paklenu napravu aktivirao Bojan Gudurić iz stana koji je unajmio u Palmotićevoj 3. Njihov poznanik iz zatvora u Srijemskoj Mitrovici Robert Matanić nabavio je skuter. Hadžić je izradio bombu i predao je ubojicama na dan atentata u stanu u Petrinjskoj.

Koliki je profesionalac Željko Milovanović, vjerojatni postavljač eksploziva, svjedoči i gotovo filmski bijeg koji je izveo jučer pred specijalcima.

'Nađeni predmeti u kući ukazuju na to da bjegunac živi na jedan poseban način s posebnim sistemom alarma koji je omogućavao da se udalji kad bi policija krenula prema kući tako da uvijek ima prednost od par minuta', kaže Gojko Vasić, načelnik krim policiju RS-a. 

Za izvršenje ubojstva nepoznati naručitelj je počinitelj vjerojatno unajmio Željka Milovanovića, prvog operativca i vođu zločinačkog čina, koji je dovezao skuter do automobila Ive Pukanića. 

Luka Matanić i Amir Mafalani nadzirali su kretanje Ive Pukanića na nekoliko lokacija u Zagrebu. Slobodan Đurović i Milenko Kuzmanović Mataniće su s lažnim ispravama trebali prebaciti preko granice. Đurović se brani da se s Robertom sastao samo zbog duga od 5 tisuća eura. 

Policija u potrazi za naručiteljima ne isključuje nijedan od motiva koji su se u javnosti spominjali. 

Odvjetnici Stanka Subotića tvrde da je Nacional njihovog klijenta godinama namjerno blatio tekstovima, koje je, prema njihovim riječima, naručivao Koštunica. Odbacuju bilo kakvu povezanost svog klijenta s ubojstvima. 

Vladimir Zagorec prošao je poligrafsko ispitivanje. Sreten Jocić iz Beograda ponavlja da nema veze s ubojstvom Ive Pukanića. Nacional je u prvom broju, nakon atentata, kao najvjerojatniju vezu istaknuo kokainski dug Mirjane Pukanić kao motiv. 

No policija tek treba otkriti čiji je novac na računima izvršitelja, tko je naručitelj ubojstva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju