Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivša predstojnica vladina Ureda za udruge Jadranka Cigelj danas je Upravnom sudu podnijela tužbu zbog, kako tvrdi, nezakonitog razrješenja s te dužnosti sredinom siječnja, a protiv Jadranke Kosor podnijet će kaznenu prijavu radi klevete i zlouporabe položaja.


Cigelj u tužbi od suda traži poništenje Vladinog rješenja, a njezin odvjetnik Silvije Degen već najavljuje da će u slučaju negativnog ishoda pravnu bitku nastaviti pred Ustavnim sudom.

Vezani članci Andrej Plenković na konferenciji za medije ''Ne isključujem mogućnost novih incidenata'': Plenković objasnio izjavu o terorističkom aktu i oštro prozvao Milanovića Rupe od metka na zgradi Vlade - 7 Na zgradi Vlade vidljivi tragovi pucnjave: U pročelju i prozorima rupe od metaka

Degen u tužbi navodi da vladino rješenje o razrješenju, osim
nedostatka obrazloženja i razloga za razrješenje, nema ni uputu o pravnom lijeku.

Nakon što je to rješenje s potpisom potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor faksom dostavljeno Cigelj, protupravno je izvršena predaja Ureda, a ona je izbačena s radnog mjesta bez ikakve pravne zaštite i prava na rad, kaže se u tužbi.

Degen tvrdi da svako rješenje mora sadržavati uputu o pravnom lijeku, te da je Vlada morala navesti razloge razrješenja. No, to nije učinjeno kako bio se oštetilo Cigelj i prikrili protuzakoniti razlozi njezine smjene, smatra Degen te dodaje da su Cigelj prekršena osnovna ljudska prava.

Tvrdi da je Jadranka Kosor usmeno naložila sigurnosnu provjeru kandidata za Savjet za razvoj civilnog društva i da je Ured Jadranke Cigelj tu imao samo administrativnu ulogu. Navodi pritom da je Kosor izričitom naredbom u nekoliko navrata čak i zaprijetila Cigelj da ako ne izvrši provjeru čini težu povredu radne dužnosti.

No, suprotno tome, stoji u tužbi, Kosor je na sjednici Vlade optužila Cigelj da je sastavila upitnik kojim su provjeravani civilni aktivisti, iako je znala da ona to nije učinila. Riječ je, naime, o šaljivom upitnik koji su sastavile nevladine udruge, prosvjedujući tako protiv sigurnosne provjere. Vlada je naknadno obrazložila javnosti da Cigelj nije smijenjena zbog tog upitnika, već zbog sigurnosne provjere članova Savjeta koje je radila bez njezina znanja.

Degen zaključuje da je Kosor počinila i kazneno djelo klevete te zlouporabe položaja, pa će Cigelj, kako je rekao, protiv nje podnijeti kaznenu prijavu.