Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Češko predsjedništvo Europske unije u utorak je odgodilo Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom za 24. travnja, očekujući da će do tada biti postignut napredak u rješavanju pitanja slovenske blokade.


'S obzirom na situaciju, posebice u pogledu napora koje čini Europska komisija, češko predsjedništvo je odlučilo odgoditi Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom na zamjeničkoj razini za 24. travnja, u očekivanju pozitivnog rezultata', priopćilo je češko predsjedništvo.

>> Neintegriranje Balkana bila bi najveća pogreška od 90-ih

Vezani članci Maske, ilustracija Sud u Kopru: Kažnjavanje zbog nenošenja maske nema pravnog temelja Koronavirus u Sloveniji Epidemiolozi uputili poruku građanima: Susjedi nedavno ublažili stroge mjere, već četvrti dan broj novozaraženih u porastu

Međuvladina konferencija o pristupanju trebala se održati u petak, 27. ožujka, a do odgode je došlo budući da se zbog slovenske blokade na toj konferenciji ne bi moglo otvoriti ni zatvoriti ni jedno poglavlje.

'Češki premijer Mirek Topolanek i slovenski premijer Borut Pahor potvrdili su, tijekom susreta na rubu sastanka Europskog vijeća 20. ožujka, zajednički interes za brzim nastavkom pristupnih pregovora. Pristupni pregovori su trenutačno u zastoju zbog graničnog prijepora između Slovenije i Hrvatske', kaže se u priopćenju češkog predsjedništva.

Iako je već neko vrijeme bilo jasno da se 27. ožujka neće moći otvoriti ni zatvoriti ni jedno poglavlje, češko je predsjedništvo čekalo do zadnjeg trenutka s odlukom o odgodi pristupne konferencije, nastojeći na taj način izvršiti pritisak na Sloveniju, koja je još prije nekoliko tjedana tražila odgodu, kako bi od nje dobilo određena jamstva da će brzo doći do deblokade pregovora, ocjenjuju diplomatski izvori.

Na zadnjoj pristupnoj konferenciji 19. prosinca prošle godine, Slovenija je blokirala otvaranje osam i zatvaranju dva poglavlja. U međuvremenu, Ljubljana je blokirala još jedno poglavlje koje je spremno za zatvaranje, tako da je sada blokirano ukupno 11 poglavlja.

U rješavanje toga pitanja uključila se Europska komisija koja je predložila da stručna skupina na čelu s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem pomogne u rješavanju pitanja granice i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora. Obje zemlje načelno su prihvatile tu inicijativu, a prije dva tjedna započeli su razgovori između povjerenika za proširenje Ollija Rehna i ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije o okviru unutar kojega bi djelovala Ahtisaarijeva skupina. Ti razgovori bi se trebali nastaviti ovoga tjedna, a povjerenik Rehn ocjenjuje da je u dosadašnjim pregovorima postignut određeni napredak.

Očekuje se potpisivanje zajedničke izjave

Na posljednjem sastanku prije točno tjedan dana Rehn je predložio ministrima Gordanu Jandrokoviću i Samuelu Žbogaru neka 'nova kompromisna rješenja', o kojima bi se na novom sastanku trebale izjasniti obje strane.

Na tom se sastanku razgovaralo o mogućnosti potpisivanja zajedničke izjave kojom bi se potvrdilo da nijedan dokument ili čin nastali nakon osamostaljenja Hrvatske i Slovenije ne bi prejudicirali njihovu granicu. Potpisivanjem takvog pisma otklonili bi se razlozi koje je Slovenija do sada koristila kao izgovor za blokadu pregovora, tvrdeći da Hrvatska u dokumentima koje je priložila u okviru pristupnih pregovora prejudicira granicu.

Takvo pismo predlagalo je i francusko predsjedništvo EU-a u drugoj polovici prošle godine, što Slovenija nije prihvatila, a i sada tvrdi da potpisivanje toga dokumenta ne bi uklonilo razloge za blokadu i drži da to može biti samo dio šireg dogovora o načinu na koji će se riješiti pitanje granice. Potpisivanjem toga pisma Slovenija bi se de facto odrekla i deklaracije koju je nedavno izglasao Državni zbor i u kojoj su sva prijeporna područja proglašena neupitno slovenskim.