Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne vršimo pritisak'

Česi kažu da je rješenje hrvatsko-slovenskog spora 'vrlo, vrlo blizu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rješenje za bilateralni granični prijepor između Hrvatske i Slovenije, zbog kojeg Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore, vrlo je blizu i o tome će se u ponedjeljak razgovarati na rubu sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Luxembourgu, rekli su u petak izvori iz češkog predsjedništva.

'Cilj je pronaći rješenje koje je sada vrlo, vrlo blizu i ovdje nije riječ o tome da želimo vršiti pritisak na bilo koga', rekao je izvor češkog predsjedništva. Na poziv češkog predsjedništva u ponedjeljak uoči početka redovitog mjesečnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu sastat će se predsjednička trojka - šefovi diplomacija Francuske, Češke i Švedske - s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom kako bi razgovarali o naporima Europske komisije na rješavanju zastoja u hrvatskim pristupnim pregovorima zbog slovenske blokade.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Slika nije dostupna Slovenski predsjednik tvrdi 'Zagreb nije oblikovao političku volju'

Rehn s Jandrokovićen i Žbogarom

Nakon sastanka s predsjedničkom trojkom, povjerenik Rehn sastat će se s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom. Tijekom radnog ručka, češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout i povjerenik Rehn obavjestit će o tim razgovorima šefove diplomacija ostalih zemalja članica EU-a. Na sastanak ministara vanjskih poslova pozvan je i glavni haški tužitelj Serge Brammertz koji će predstaviti svoje izvješće o suradnji s Haškim sudom zemalja koje su pod njegovom nadležnošću. I povjerenik Rehn je u četvrtak izjavio da je rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora vrlo blizu.

'Radimo već šest mjeseci'

'Već šest mjeseci radimo kako bismo pronašli rješenje za granično pitanje i odblokirali hrvatske pristupne pregovore. Sada smo vrlo blizu rješavanja bitnih pitanja, prešli smo dug put, približila su se temeljna stajališta i mislim da je krajnje vrijeme da se proces zaključi. Sada treba prijeći posljednje milje, posljednje centimetre, kako bismo zaključili proces rješavanja graničnog pitanja i odblokirali hrvatske pristupne pregovore', rekao je Rehn u četvrtak nakon sastanka sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.

Švedska snažno podupire Rehnove napore

Švedski veleposlanik pri EU-u Christian Danielsson, koji je u petak u Bruxellesu predstavio prioritete švedskog predsjedništva, rekao je da njegova zemlja snažno podupire napore povjerenika Rehna te izrazio nadu da će ubrzo doći do rješenja toga pitanja. 'To je bilateralno pitanje, koje nažalost utječe na hrvatske pristupne pregovore. Podupiremo Rehnove napore i nadamo se da se to može riješiti kako to pitanje ne bi utjecalo na pristpune pregovore', rekao je Danielsson. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene