Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvo hladnoća pa vrućine

Hoćemo li i istarsko zeleno zlato uskoro papreno plaćati? "Poneka stabla nemaju niti jedno zrno... Što bude, bude. Moramo se pomiriti"

Aktualno Galerija Prepolovljen urod maslina u Istri - 4 Prepolovljen urod maslina u Istri - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prepolovljen urod maslina u Istri - 1 Prepolovljen urod maslina u Istri - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prepolovljen urod maslina u Istri - 2 Prepolovljen urod maslina u Istri - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prepolovljen urod maslina u Istri - 3 Prepolovljen urod maslina u Istri - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Prepolovljen urod maslina u Istri - 5 Galerija 1/7 >>
Poskupljenja idu dalje. Najprije zbog iznimno niskih, a onda visokih temperatura maslina je podbacila. Urod će u Istri biti ispod pedeset posto, što bi značilo manje maslinova ulja iznimno visoke kvalitete, ali i viših cijena.

Na granama masline nema ništa. A na njima bi odavno trebalo biti na stotine kilograma ploda masline. I zrno po zrno, možda će se skupiti jedva trideset posto prošlogodišnje berbe.

Pročitajte i ovo Cigarete Od srijede Poskupljuju cigarete: Ovo su nove cijene Čokolada; ilustracija - 3 rekord probijen Prijeti nam najveća cijena slatkog grijeha u povijesti: "To više nitko ne može podnijeti"

"One jesu zdrave, i sve, ali nema ploda, nema, poneka stabla nemaju niti jedno zrno. Što bude, bude. Moramo se prilagoditi i pomiriti, nagodinu možda bude bolje“, kazala je maslinarka Đurđica Beletić.

Nisu nimalo optimistični ni maslinari u Vodnjanu. Masline su zdrave, ali od ploda – ništa. Od 3.700 maslina koliko ima naš sugovornik, 1.500 će ih biti bez ploda, pa u nekim maslinicima berbu neće niti odraditi. Oni koji će masline i brati i prodavati ne očekuju veliku zaradu.

Lošu maslinarsku godinu neće osjetiti samo maslinari. Smanjeni urod ove godine utjecat će i na naš kućni budžet. Već sada se najavljuje poskupljenje maslinovog ulja, doznaje novinarka Lina Dollar.

"Mi smo bez obzira na sve morali obrađivati one terene koje neće imati maslina ove godine i tu će biti većih troškova nego prihoda“, objašnjava maslinar Livio Belci.

A situacija se u maslinicima počela komplicirati još u proljeće.

"Ona hladna fronta koja je bila nakon Uskrsa kada je pao snijeg i kada su naglo pale temperature zraka, onda je došlo djelom do smrzavanja. Onda se javio drugi problem, taj nagli skok temperature, koji nije toliko bio problematičan nego relativna vlažnost zraka“, ističe Marin Krapac s Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

No, ono što u cijeloj situaciji veseli je da će maslinovo ulje ove godine biti iznimne kvalitete. Malo je uroda pa će se masline brže prerađivati. I po višim cijenama ove godine biti plasirane na police.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene