Cijene hrane rastu. Građani su uočili drastično poskupljenje ulja, ali i drugih namirnica. Reporterka Jelena Rastočić istražila je što je razlog poskupljenjima.

Galerija


Bez hrane se ne može, pa čak i kada je svakim danom sve skuplja i skuplja. "To ti je sve kuna, dvije, dvije i pol, pedeset lipa i onda se to nakupi", govori Karmen. Da pomalo izlazi iz novčanika primijeti i Željka. "Primijetim na kasi, ne pratim pojedinačno, nešto uočim, na primjer ulje ili nešto ovako, začudim se - ali nemaš druge", kaže.

Vezani članci Točenje goriva, ilustracija Novi udar na džepove građana: Od utorka opet skuplje gorivo Prepolovljen urod maslina u Istri - 4 Hoćemo li i istarsko zeleno zlato uskoro papreno plaćati? "Poneka stabla nemaju niti jedno zrno... Što bude, bude. Moramo se pomiriti"

Najveći rast vidljiv je upravo na cijeni ulja. Litru koju smo donedavno plaćali 9-10 kuna danas smo platili 15 kuna. No razlog nije u inflaciji nego na drugom kraju planeta - u Kini.

"Kina je imala dosta veliki problem s afričkom svinjskom kugom i oni su morali smanjiti svoju proizvodnju. Sada je situacija izgleda pod kontrolom i oni naglo obnavljaju svoj stočni fond pa im je potrebna velika količina stočne hrane", objašnjava Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambeno-poljoprivrednu industriju.

Nagla potražnja, a ponuda na globalnom tržištu loša zbog katastrofa u poljoprivredi, rezultirali su vrtoglavim rastom cijena.

Na domaćim poljima ova je godina za suncokret bila obećavajuća. A onda je iščekivana kiša donijela štetu.

"Došle su velike oborine, jaki vjetar što je prouzročilo ovo polijeganje suncokreta. Bit će dosta veliki gubici, smanjen prinos, ali nešto će se isto i navršiti", kaže poljoprivrednik Ivan Rumbočić.

Što je preživjelo dobro će prodati, ostalo će naplatiti iz osiguranja. No hoće li zbog toga cijena ulja i dalje biti visoka?

"Mi zadovoljavamo naše potrebe, ali druga je stvar to što mi zaista najveći dio proizvedenih žitarica i uljarica plasiramo u izvoz", ističe konzultantica Blažić.

Da će cijene kako ulja tako i ostalih namirnica uskoro krenuti silaznim putem, nadaju se građani.

"Teret je veliki, 2000 kuna mirovina, tako da se kupuje samo osnovno, sitno", iskreno će Verica.

Obećavajuća je vijest da je prvi put u godinu dana UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu zabilježila pad cijena osnovnih namirnica. Pojeftinile su žitarice, mlijeko i ulja, a poskupjeli meso i šećer. U Hrvatskoj se nekako taj povratak u jeftinije uvijek teže događa. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr