Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Složena krađa

Lopovi ukrali masline stare i do stotinu godina! Uzimaju ih za ukras, a za sobom osim rupa u zemlji, ostavljaju ogromnu novčanu štetu

Aktualno Galerija Posječene masline - 7 Posječene masline - 7 Foto: DNEVNIK.hr Posječene masline - 6 Posječene masline - 6 Foto: DNEVNIK.hr Posječene masline - 5 Posječene masline - 5 Foto: DNEVNIK.hr Posječene masline - 4 Posječene masline - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Posječene masline - 3 Galerija 1/8 >>
Bizarna krađa u Istri. Netko je ukrao cijeli maslinik! No, od tih maslina nećemo probati maslinovo ulje. Istražili smo gdje će završiti i zašto su ukradene.

Sada su tu rupe u prekopanoj zemlji, a donedavno su tu rasle masline. Deset ih je ukradeno iz maslinika u općini Marčana. Masline su bile stare preko sedamdeset godina, a njihova vrijednost procijenjena je na nekoliko desetaka tisuća kuna. Maslinik je teško dostupan, pa su se lopovi kako bi masline ukrali, morali dobro potruditi jer iskopati i odvesti tako staru i veliku maslinu nije nimalo lako.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

U ovom slučaju bilo je potrebno i raskrčiti dovoljno široki put, a i srušiti stari suhozid kako bi se došlo do maslinika. Za izvući tako velike i stare masline razgranatih korijena, potrebni su priprema i strojevi. I to bageri i kamioni, preciznije vodnjanski maslinar, koji je i sam bio na meti kradljivaca.

To je bučan i težak posao i mora ga raditi netko tko se u masline razumije. "Kad je stroj u pitanju, rovokopač mora barem dva tri kruga napraviti oko nje da je može izvaditi, a pored toga, mora paziti da je ne ošteti, da ne ošteti koru“, kaže maslinar Livio Belci. Jer ako je ošteti, sav posao bio mu je uzalud. A šteta velika.

U brojkama je to, za masline starije od osamdeset godina, oko dvadeset tisuća kuna po komadu. Ali one se ne kradu zbog ploda, ni zbog proizvodnje maslinovog ulja. Njihova uloga, napominju iz istarske županije, bit će sasvim drugačija.

Služit će za dekoraciju, uređenje okućnica, kuća za odmor, privatnih kuća, gdje netko naruči, i onda na taj način ono što se traži, to se uspije i dobaviti. I to na najgori mogući način krađom iz tuđeg dvorišta!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene