Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čačić bio u sukobu interesa, Sanader 'čist'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Varaždinski župan i bivši ministar graditeljstva Radimir Čačić bio je u sukobu interesa jer su njegove tvrtke poslovale s ministarstvom kojem je bio na čelu, dok premijer Ivo Sanader za ljetošnjeg putovanja na festival opere u Veroni nije bio u sukobu interesa, zaključilo je danas Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Radimir Čačić bio je gost u današnjoj Temi dana Nove TV.

Predsjednik Povjerenstva Josip Leko izvijestio je o zaključku Povjerenstva da je ministarstvo kojemu je Čačić bio na čelu, za njegova mandata sklopilo 12 ugovora vrijednih 132 milijuna kuna s tvrtkama interesno povezanima s Čačićem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šef HNS-a 'Ne daj bože da Kosor uvede porez na banke' Slika nije dostupna 'Jedini mogući potez' 'Sanader će biti predmet istrage i procesuiranja'

Iako je Čačić na povjerenika prenio upravljačka prava nad tvrtkama iz grupacije Coning, kojima je suvlasnik, taj povjerenik nije obavijestio natječajno ni Povjerenstvo za sprječavanje interesa o činjenici da je ministar interesno povezan s tim tvrtkama.

Time je prekršen Zakon o sprječavanju sukoba interesa i Čačić je dužan u službenom glasilu Varaždinske županije, kojoj je sada na čelu, objaviti oglas kojim će javnost obavjestiti o toj činjenici.

Kad je riječ o Sanaderovu putovanju u Veronu, Leko je izvijestio da je Vlada Povjerenstvu poslala dopis, iz kojega je zaključeno da je premijer u Veronu putovao službeno, na poziv organizatora festivala.

Premijer je na festival išao službenim zrakoplovom, no budući da je s njim išla i supruga, hotelski račun platio je iz vlastitog džepa.

U Italiji ga je dočekala pratnja koju su organizirale talijanske
vlasti, a s njim je čitavo vrijeme bio i hrvatski veleposlanik u Rimu Tomislav Vidošević, rekao je Leko, prenoseći novinarima sadržaj Vladina dopisa.

Rekao je i da Vlada Povjerenstvu nije dostavila račune s premijerova putovanja u Veronu, koje je Povjerenstvo zatražilo još u rujnu.

U sukobu interesa je, međutim, državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i veza Zdenko Mičić, jer ga je Vlada imenovala za predsjednika Nadzornog odbora Liburnia Riviera hotela, a ta tvrtka nije na popisu trgovačkih društava od državnog interesa, u čijim nadzornim odborima, po Zakonu, mogu sjediti državni dužnosnici.

Mičiću je Povjerenstvo dalo rok od 30 dana da izađe iz sukoba
interesa, odnosno da odstupi s mjesta u nadzornom odboru.

Povjerenstvo je danas otvorilo istragu na temelju podnesaka protiv niza lokalnih dužnosnika, među kojima su i istarski župan Ivan Jakovčić, osječki gradonačelnik Anto Đapić i predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene