Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istarska i slovenska policija, svaka sa svoje strane granice, provodile su akciju 'brzina, pojas, mobitel'. U Istri je, primjerice, prošle godine svaki peti vozač počinio prekršaj zbog brzine, a današnja je akcija pokazala da se pojas, za razliku od mobitela, slabije koristi.


Istarska je policija danas radila punom parom, a na prekršitelje nismo dugo čekali i kazne su pljuštale na sve strane. Za 33 km/h više od dopuštene brzine, kazna je od 1000 kuna, a 1000 kuna bilo je dovoljno nekim vozačima da promisle drugi puta kad požele stisnuti papučicu gasa.

Vezani članci Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Četiri glavne ubojice na cestama ove godine odnijele su 131 život, a jedan od njih opasniji je no što vozači misle: ''U nekom trenu postaje i gori prekršaj od alkohola'' Užasni vozači - 11 Užasni vozači preplavili prometnice, nevjerojatno što sve izvode

No neki unatoč kaznama i dalje rade po svom. Vrlo malo vozača zna da se i osobe na zadnjem sjedalu moraju vezati. 'Isto tako prijevoz djece je obvezan u dječjim sjedalicama do 5 godina starosti, a vezivanje i prijevoz djece do 12 godina starosti', objasnio je Josip Lukić, iz PU istarske. Jedan tata je platio 500 kn kazne jer to nije učinio.

'Zato jer viče, onda mi skače, dekoncentrira me, onda bolje da mi sjedi u sredini, nego da mi viče u sjedalici i urla', objašnjava otac, koji je morao platiti 500 kuna zbog nevezivanja djeteta pojasom. Policija se, s druge strane, naslušala svakakvih izgovora. Današnji će ručak, ovaj vozač pamtiti kao jedan od skupljih. Pojas se, čini se, ne koristi dovoljno za razliku od mobitela, ali ti naizgled bezopasni prekršaji kumovali su prošle godine u više prometnih nesreća u Istri. Da ne govorimo o brzini koja i dalje ostaje najveći uzrok smrtnosti na cestama.