Krenula je sezona gripe. Krapinsko-zagorska županija trenutačno je među tri županije u kojoj ima najviše oboljelih. Njihov broj raste, a jedna je osoba preminula.


Ovosezonska gripa odnijela je jedan život. ''Radi se o starijem pacijentu. S brojnim popratnim bolestima kojima je gripa uzrok. To ništa nije bilo niti neočekivano kod njega'', objasnio je prof.dr.sc. Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Vezani članci Koronavirus u Kini, ilustracija Zemlja u kojoj je sve počelo cijepila više od 600 milijuna ljudi: Na red došli i trogodišnjaci Gripa - 1 Sve je više oboljelih od gripe, a vrhunac tek slijedi: Oboljelo i 10 novorođenčadi, liječnici kažu – "Ima dosta komplikacija"

Bilo je još prijava potencijalnih smrti od gripe no liječnici upozoravaju kako se radi o osobama starije životne dobi, koji u trenutku smrti jesu imali gripu, ali još nije poznato jesu li od nje i umrli. Radi se o četiri do pet slučajeva.

Trenutačno je registrirano 878 oboljelih od gripe. Najviše na području Zagreba, Šibensko -kninske te Krapinsko- zagorske županije. ''Od toga je u posljednja dva tjedna više od 500 oboljelih, tako da možemo reći da broj raste'', kaže dr. Zvjezdana Lovrić Makarić, epidemiologinja.

U klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljevć'' liječi se oko 20 pacijenata. Najveći dio njih je hospitaliziran zbog komplikacija. Najćešće upale pluća. Oboljelih je više i u čekaonicama. Ipak, mnogi se gripe - ne boje.

U zavodu za javno zdravstvo cjepiva više nema. No, može se naći u ljekarnama. Liječnici kažu još uvijek se stigne cijepiti. Zaštita nastupa nakon dva tjedna. Znači još uvijek stignete spremni dočekati najjači udar gripe koji se očekuje krajem mjeseca i početkom veljače.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr