Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnici Brodosplita ispunili su svoje obećanje. Okupili su se pred vratima brodogradilišta i održali prosvjed.


Tisuće radnika izrazilo je svoje nezadovoljstvo zakonima prema kojima će ostati bez posla. Prosvjed škverana nastavlja se na jučerašnji neispunjeni zahtjev da u brodogradilište dođe premijerka Jadranka Kosor.

Vezani članci Slika nije dostupna Radnici Brodosplita opet pred ulazom u tvrtku: 'O suspenziji su nas obavijestili SMS porukama' Slika nije dostupna Ivan Vrdoljak: Brodosplit neće opstati kao incidentna tvrtka

>> Premijerka Kosor nije došla u Brodosplit

>> 'Proizvodnja Brodosplita ovisi i o samim radnicima'

Radnici su se u 10 sati okupili ispred brodogradilišta i najavili masovni štrajk ukoliko se ne ukine zabrana proizvodnje novih brodova. Radnici taže promjenu zakona prema kojem mogu proizvoditi samo onoliko brodova koliko je zatraženo u narudžbama.

Naručeni posao se polako završava, dijele se posljednje plaće

Problem je u tome što će se te narudžbe izvršiti unutar nekoliko mjeseci pa više neće imati posla. Brodovi se polako dovršavaju i dijele se posljednje plaće.

Radnici traže da se naši pregovarači koji u ponedjeljak odlaze u Bruxelles razgovarati o brodogradnji izjasne hoće li tražiti da se ukine zabrana o gradnji novih brodova u Hrvatskoj. Za sada je gradnja stopirana do privatizacije brodogradilišta, kako na teret države ne bi pali eventualni novi gubici škverova.

Ukoliko ne dobiju odobrenje za sklapanje novih poslova škverani najavljuju veliki štrajk na koji pozivaju sve Splićane i radnike drugih brodogradilišta.