Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izručen Hrvatskoj

VIDEO: Vrhovni sud odobrio ponovno suđenje Španoviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milan Španović iz Gline, koji je u Hrvatskoj osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na području mjesta Maja i Svračica na glinskom području tijekom kolovoza 1991. koje je počinio kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, iz Velike Britanije izručen je Hrvatskoj, a jučer navečer je prepraćen u sisački zatvor. Suđenje sada kreće ispočetka.

Španović je u Hrvatsku stigao zrakoplovom iz Londona u pratnji britanske policije, a na zagrebačkom aerodromu Pleso prihvatila ga je hrvatska policija i prepratila u zatvor u Sisku. Službena potvrda te informacije sinoć se nije mogla dobiti. Posljednjih osam godina Španović je živio u mjestu Carshalton u okrugu Surrey u Velikoj Britaniji, a njegov identitet otkriven je nakon što je u listopadu 2006. godine počinio krađu u trgovini u Suttonu, kada je britanska policija otkrila da je za njim Republika Hrvatska raspisala međunarodnu tjeralicu, te se od tada vodi postupak za njegovo izručenje pred britanskim pravosuđem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Već bio osuđen na 20 godina Počelo ponovljeno suđenje Španoviću: 'Nisam kriv' Slika nije dostupna Ratni zločin Suđenje Španoviću: Ispričat ću se za nanesene boli

Španović je u Hrvatskoj u odsutnosti osuđen na kaznu zatvora od 20 godina pod optužbom da je tijekom kolovoza 1991. godine kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi sudjelovao u mučenjima hrvatskih civila u mjestima Maja i Svračica na području Gline, pljačke i paleži imovine Hrvata u tim mjestima. Španović može zatražiti ponovno suđenje pred hrvatskim sudom, jer je sadašnja presuda i kazna zatvora donesena u njegovoj odsutnosti.  U međuvremenu, Vrhovni sud odobrio je ponovljeno suđenje.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene