Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mladim Britancima policija čini se ne može ništa, osim ih teretiti za carinski prekršaj.


Mladi Britanci koji posjećuju festivale elektronske glazbe na hrvatskoj obali 'pucaju' se dušičnim oksidom.  

Vezani članci Hitna pomoć/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Trovanje plinom: Djevojka (21) ugušila se u stanu na zagrebačkoj Trešnjevci Slika nije dostupna Policija u Tisnom uhitila četiri Britanca: Trojica osumnjičena za preprodaju droge

Taj plin, za dvije do tri kune po komadu, nabavljaju u ampulama za pripravljanje šlaga u ugostiteljstvu, piše ŠibenikIN, nakon čega ga posjetiteljima festivala elektronske glazbe prodaju za 50 ili 100 kuna po dozi.

Plin se u ampule i balone utjeruje pomoću aparata za šlag i zatim se prodaje svima koji se žele 'ušlagirati' na način koji je u Britaniji zabranjen, a u Hrvatskoj nije kriminaliziran jer se ovaj plin ne nalazi na popisu droga.

Policajci onima koji posjeduju i prodaju ovaj plin uglavnom ne mogu ništa osim ih teretiti za carinski prekršaj.

Iako na šibenskom području, piše ŠibenikIN, ne obrađuju toliko intenzivno dilere plina na taj način, na Zrću je samo prošle godine carina oduzela 3.566 ampula s plinom N2O, 915 balona i 27 dozera u koje se nataknu ampule i baloni u koje rasprskavaju plin.

Drogiranje takozvanim 'plinom za smijanje' poprima masovne razmjere, ali tijela nadležna za prevenciju i zlouporabu droga još se nisu ozbiljnije bavila tom problematikom. Inače, dušikov oksid nakon udisanja izaziva osjećaj euforije i opuštanja, a ima onih koji dožive blage halucinacije.