Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed traje već šesti dan

Branitelji ne odustaju od Matićeve smjene! Evo što još traže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelji ne odustaju od zahtjeva za smjenu vodećih ljudi ministarstva. Pred njima je već šesta noć pod šatorom.

U konkretnim zahtjevima koje su Dnevniku Nove TV dali na uvid, osim ostavke koju traže od ministra Predraga Matića i njegovih pomoćnika, branitelji traže organiziranje javne rasprave o izmjenama i dopunama zakona o hrvatskim braniteljima i donošenje zakona o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima na ustavnoj razini.

Pročitajte i ovo Prosvjed oporbe u Zagrebu - 7 Prosvjedi uoči izbora FOTO/VIDEO Lijeva oporba na ulicama pet hrvatskih gradova: ''Izgubili smo 30 godina, nemojmo izgubiti i ove četiri pred nama'' Slika nije dostupna Oglasili se na stranicama Ministarstvo branitelja: Nema ukidanja prava niti smanjenja mirovina

Branitelji odgovaraju da su već dugo nezadovoljni svojim pravima, da se boje da će im se rezati primanja, da su nezadovoljni medicinskom skrbi, da HZZO ima pretrpane liste čekanja kada se želi doći na rehabilitaciju.

Branitelji oštro odbacuju tvrdnje kako iza ovog prosvjeda stoji politika. Poručuju kako ovdje ima branitelja iz svih mogućih stranaka, a jedina stranka u kojoj su oni - jest Republika Hrvatska. Poručuju i kako ne žele da im na ovo mjesto dolaze političari s bilo koje strane kako bi prikupljali izborne bodove, već isključivo traže razgovor s čelnim ljudima ministarstva, Vlade i Sabora kako bi našli najbolje rješenje.

Kap koja je prelila čašu - poručuju - bio je govor Bojana Glavaševića od prije mjesec dana kada je, kako kažu, pokušao izjednačiti žrtvu i agresora. U jednom trenutku branitelji su kratko prosvjedovali i Vladi pod prozorima.

'Među braniteljima mnogi imaju ozbiljne probleme'

Pokloniti se i zapaliti svijeću preminuloj braniteljici Nevenki Topalušić u subotu su došli iz moto udruge Veterana koji su u koloni krenuli prema Markovom trgu.

'Želimo organizirati jedan defile u čast Nevenke, ali dati do znanja svakoj novoj vladi da nas ima i da se ne igraju s našim vrijednostima, ponosom i dostojanstvom', rekao je Ratko Dragović Klek, predsjednik moto kluba veterani.

Uz smjenu ministra i pomoćnika, branitelji traže i novi Zakon.

'Konkretno je to da se sva prava koja su izašla iz zakona o pravima hrvatskih branitelja u nadležnosti drugih ministarstava vrate u zakon o pravima hrvatskih branitelja. Konkretno - od opskrbnine, zapošljavanja, školovanja djece do sveg ostalog', kaže Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih invalida I. skupine Domovinskog rata.

Tvrdnje da iza prosvjeda stoji politika i manipulacije - odbacuju.

Predsjednik Josipović danas objašnjava kako je sinoć otišao braniteljima nenajavljeno, jer nije želio pritisak javnosti.

'Čuo sam njihove primjedbe. Neki su imali zaista suštinske u pogledu uvjeta, određenih prava ili načina ostvarivanja nekih prava, dok su neki drugi imali određene političke inicijative', rekao je Josipović. Predsjednik je još jednom branitelje pozvao na razgovore.

Hoće li i gdje doći do razgovora - još nije utvrđeno. Svatko svakog zove na razgovor. Branitelji tako zovu za okrugli stol predsjednika Republike, Sabora i Vlade, u utorak - točno u 12 u šatoru. Još se ne zna tko će se odazvati pozivu, a tko ne. Branitelji razgovorom žele pokušati naći rješenje za svoje zahtjeve. Ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, u planu već imaju nove poteze, nove korake, ali ih javno ne žele obznaniti. Sva očekivanja sada su im na utorku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene