Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvještaj glavnog haaškog tužitelja

Brammertz: Pitanje topničkih dnevnika nije riješeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitanje nestanka topničkih dnevnika i dalje je neriješeno, izvijestio je Vijeće sigurnosti UN-a glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

'Ključni smjerovi istrage ostaju neistraženi', rekao je Serge Brammertz.

Pročitajte i ovo Tržnica Dolac Freedom House Hrvatska je slobodna zemlja, ali nas muči korupcija, diskriminacija, krajnje desne skupine... Slika nije dostupna Ministar pravosuđa: 'Izvješće o 'topničkim dnevnicima' poslano je u Haag'

>> Brammertz: Ne sumnjam da će Hrvatska proširiti istragu

Iako je osvaren opći napredak u suradnji, Hrvatska nije pružila potpuno objašnjenje o tome gdje bi se mogli nalaziti ti važni dokumenti, kaže Brammertz. Posljednjih nekoliko tjedana dobio je snažna uvjeravanja vlade da će se istražiti dodatni smjerovi i proširiti istraga. Glavni haaški tužitelj nada se kako će te radnje biti učinkovite i dati konkretne rezultate.

Brammertz čeka rezultate tih napora Hrvatske

Brammertz je naglasio da će, dok to pitanje ostaje pred raspravnim vijećem, čekati rezultate tih napora Hrvatske, kako bi vidio je li Hrvatska intenzivirala administrativnu istragu za nestalim dokumentima prije kraja suđenja i dala potpuno objašnjenje o nestalim dokumentima prije kraja suđenja.

Haški tužitelj od 2008. traži od Hrvatske topničke dnevnike iz operacije Oluje 1995., kao dokazni meterijal na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Neriješeno pitanje tih dokumenata, dovodi u pitanje 'punu suradnju' Hrvatske s ICTY-jem što je jedan od uvjeta za otvaranje poglavlja 23 o pravosuđu i temeljni pravima, u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU-om.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene