Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Petrov spreman na ostavku

UVJET 'Prvi potez koji HDZ treba napraviti je opoziv opoziva Oreškovića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Božo Petrov, predsjednik Mosta i potpredsjednik Vlade, pozvao je vrh HDZ-a da pokažu odgovornost i povuku prijedlog za opozivom premijera Tihomira Oreškovića o kojem bi se u četvrtak trebalo raspravljati u Saboru.

Božo Petrov poručio je kako je i dalje spreman na ostavku ako to znači da će Vlada na čelu s premijerom Oreškovićem opstati i da neće biti izbora. Ukoliko dođe do izglasavanja nepovjerenja premijeru, Petrov kaže kako je 12 Mostovaca već pripremilo potpise za raspuštanje Sabora što bi značilo vjerojatno i nove izbore. 

Pročitajte i ovo Nesreća u Baltimoreu Traje potraga za nestalima "Ovo je nezamisliva tragedija": Joe Biden najavio posjet Baltimoreu, a brod koji je izazvao rušenje mosta već je sudjelovao u jednoj nesreći Božo Petrov Porazna statistika MOST-ov apel za demografski preporod Hrvatske: "Ljudi bježe zbog korupcije, truleži i močvare Andreja Plenkovića"

'Danas je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa reklo svoje. Naglašavali smo da znamo razlikovati individualnu odgovornost od stranačke. Nismo nikada dozvolili zamjenu teza da se odgovornost prebaci na druge.

Određeni pojedinci iz HDZ-a povukli su krive poteze. Na tim ljudima je odgovornost hoće li ova Vlada dobiti pravu priliku ili će se dogoditi da idemo na nove izbore. Za nas postoje samo te dvije opcije.

Prvi potez koji se treba napraviti je opoziv opoziva gospodina Oreškovića. Ili taj put ili novi izbori na kojima će se mogućnost političkog preslagivanja dati u prave ruke a to su hrvatski birači.
Tada bi to trajalo tri mjeseca a ukoliko se Vladi da prava prilika onda to može biti već danas', poručio je Petrov. 

Kazao je odgovarajući na pitanja kako je spreman dati ostavku ako će to značiti da će ova Vlada ostati i da neće biti izbora. Drugi potpredsjednik Vlade, HDZ-ovac Tomislav Karamarko, podnio je danas ostavku.

'Mi nismo na nikakav način promijenili svoj stav. Za nas postoje dvije opcije: ova Vlada s Oreškovićem ili novi izbori. Ja sam spreman dati ostavku ako će to od mene tražiti HDZ kao cijenu da Orešković ostane predsjednik Vlade. Nama u Mostu nije stalo do fotelja', istaknuo je Petrov.

Kazao je i kako se nada da neće biti potrebno nikome platiti zadovoljštinu i da će prevladati odgovornost i razum a ne emocije i neodgovorne odluke.

'Svi saborski zastupnici Mosta danas su definirali svojih 12 potpisa za raspuštanje Sabora ukoliko Nacionalno vijeće Mosta donese odluku da se ide na nove izbore. To će ovisiti o naredna 24 sata. Saborski zastupnici Mosta danas su potpisali taj papir i to neće biti nikakav problem. To ćemo znati sutra', kazao je Petrov.

'Pozivam sve članove Predsjedništva HDZ-a da u ovim trenucima pokažu odgovornost', zaključio je Božo Petrov.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta Božo Petrov danas je bio i u Saboru, ali nije želio davati izjave prije nego što Povjerenstvo za sukob interesa donese odluku je li Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa ili nije.

Neslužbeno se doznaje kako je HDZ ponudio Mostu dogovor - da vrate HDZ-u Ministarstvo unutarnjih poslova, a HDZ bi zauzvrat ostavio Tihomira Oreškovića na mjestu premijera.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je na javnoj sjednici odlučilo da je prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko povrijedio načela djelovanja i bio u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa svoje supruge i svoga prijatelja Josipa Petrovića, savjetnika mađarske naftne tvrtke MOL.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene