Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić na misi za Domovinu povodom Dana državnosti u propovijedi se osvrnuo na ulazak Hrvatske u Europsku uniju i neka druga aktualna pitanja.


Zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić na današnjoj se misi za Domovinu u Crkvi svetog Marka u Zagrebu tijekom propovijedi osvrnuo na neka aktualna pitanja, uključujući ulazak Hrvatske u Europsku uniju te javne prijepore oko definicije braka.

Vezani članci Slika nije dostupna Independent: 5 stvari koje EU nije znala o Hrvatskoj! Slika nije dostupna OSTVARENJE SNA: Hrvatska postala članica Europske unije!

Kazao je kako smo u današnje vrijeme 'olako zaboravili da je Evanđelje poziv na poslušnost Bogu' te da se prilično 'lakoumno uvukao dojam da se oko dobra ne treba truditi, da nije potrebno kajanje, obraćenje, ispravljanje života'.

>> Na misu za domovinu stigli Josipović i Leko, ali ne i Milanović

'Hrvatska nedavna i davna povijest uči nas i uvjerava kako su uska vrata iza sebe čuvala više radosti; da je iza njih bila riznica istine i dobra. A svaki put kada smo slušali obećanja o širokim prostorima i laganom načinu dolaska do blagostanja, susreli smo neistinu s njenim posljedicama. Jer, široka vrata i putovi postaju privlačni onda kada zaboravimo otkriveni biser i svetinje koje su nam od Boga objavljene, i nama povjerene da budemo njihovi nositelji', rekao je kardinal.

Ideju Europske unije začeli su kršćanski mislioci i političari

Govoreći o skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju, Bozanić je istaknuo kako su njezini začetnici i utemeljitelji bili 'kršćanski mislioci i političari' te da je ideja europskog ujedinjenja nastala u onom dijelu Europe koji nije bio pod vlašću komunista. 'Komunistički su režimi podijelili naš kontinent, postavili željezne ograde među državama, gradili zidove, čemu je simbol bio Berlinski zid', dodao je Bozanić.

On je napomenuo kako su baš svi poglavari Katoličke crkve ideju o europskom ujedinjenju podupirali te je u tom kontekstu spomenuo Ivana Pavla II i Benedikta XVI.

Hrvatska ne može zanijekati Europu ako ne želi zanijekati i sebe

Za Hrvatsku je rekao da oduvijek živi u okviru europske civilizacije.

'Danas u europskoj obitelji naroda postoje brojne pogubne suvremene kušnje, ali to je naša obitelj. Hrvatska ju ne može zanijekati, ako ne želi zanijekati sebe. Na ulazak Hrvatske u Europsku uniju gledamo kao na završetak jednog procesa koji ima dužu povijest, a u kojem su se ispreplitala iščekivanja, strepnje i razočaranja. Naš ulazak u Europsku uniju davanje je novog političkog i gospodarskog okvira našoj tisućljetnoj pripadnosti europskom kulturnom i civilizacijskom krugu', rekao je kardinal ističući kako 'Crkva i u ovom slučaju poštuje odluku hrvatskih građana i legitimnih hrvatskih vlasti'.

Što prijeti sjaju hrvatskog kršćanskog bisera?

Kardinal Bozanić je naglasio i kako Hrvatska ne smije zanijekati svoj identitet, svoju baštinu i svoje svetinje. Dodao je da u ovom trenutku ne treba toliko gledati na obećanja materijalnog bogatstva, 'koliko na ono bitno, onaj biser koji je u nama', a čiji je sjaj 'izložen prijetnji da bude prigušen i prekriven naslagama zemaljskog privida'.

'A kakav je taj hrvatski kršćanski biser i što čuva njegov sjaj?', zapitao je Bozanić odmah odgovarajći kako su to ponajprije ljudi koji se pouzdaju u Boga. 'Kao vjernici izabiremo Božju riječ i njoj dajemo prednost pred ljudskom mudrošću', rekao je.

Prema kardinalu Bozaniću, sjaj hrvatskoga kršćanskog bisera dopire iz nesebičnosti, iz ljubavi prema drugima. 'U tom sjaju prepoznajemo ljude koji se ne boje izložiti za istinu; koji traže dobro drugih i onda kada istina traži promjenu vlastitoga života.'

Sjaj hrvatskih branitelja mnogi su željeli ugasiti, ali on je i dalje tu

Bozanić je u tom kontekstu istaknuo hrvatske branitelje. 'Oni su bili spremni svoje živote dati za slobodu, mir i dostojanstvo čovjeka. Taj su sjaj mnogi željeli ugasiti, ali on je tu i nakon obrane Domovine u surovome ratu. On je tu u neistinama koje se obrušavaju na hrvatski narod produžujući nepravde i patnje nedužnih. On je tu da se u svjetlu njihove žrtve svako nepoštenje lakše prepozna i da se vidi put koji Hrvatsku ne vodi prema dobru. Taj sjaj ne blijedi i zato, na današnji Dan državnosti, osjećamo ponos što su takvi velikani nesebičnosti među nama i što ostaju zalog bisernoga sjaja', kazao je nadbiskup.

Zanemaruje se vrijednoste braka i obitelji

Pred kraj propovijedi rekao je kako je u u novije vrijeme 'zabrinjavajuće u hrvatskome društvu promatrati da se zanemaruje vrijednost braka i obitelji; da se prema najdubljim temeljima ljudskoga života odnosi kao da je to nečija svojina'.

'No, ako se i ideološki sučeljavaju stavovi, trebalo bi čuvati barem onu najmanju mjeru pristojnosti i dosega demokracije, bez izrugivanja i očitovanja netrpeljivosti. Ako se i to pregazi, dovodi se u opasnost sama ljudskost', dodao je.

Poigravanje vlasti s narodom bilo bi pogubno

'Za Domovinu bi bilo pogubno da se bilo koja vlast, nakon tolikih žrtava, poigrava s narodom i njegovim najdubljim osjećajima, zanemarujući cijenu postignute slobode. A upravo se to događa kada se oglušuje na glas obespravljenih, kada se odbija razgovor vladajućih s društvenim sastavnicama, kada se štite zločinci, kada se zakoni kroje po volji pojedinaca, političkih i gospodarskih skupina, zapostavljajući dobro čovjeka i naroda.', rekao je još zagrebački nadbiskup.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju