Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, služeći večeras misu u zagrebačkoj katedrali, u prigodi blagdana bl. Alojzija Stepinca, ocijenio je kako u Hrvatskoj, nakon komunističkih strahota, zločinci još nisu prepoznali svoj zločin pa čak nisu pokazali ni osjećaj stida pred ljudskim i Božjim pogledom.


Istaknuo je da je u komunističkom režimu stvarana kultura koja je kanila istjerati Boga, ostavljajući čovjeku laž, kako bi mu otupjela savjest.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''Odbijamo zamolnicu iz BiH za procesuiranjem zapovjednika Bljeska. Hrvatska je učinila sve da BiH opstane'' I dalje se čekaju presude za zločine u Vukovaru - 4 Zločini i kazne: Vukovar i danas, gotovo tri desetljeća nakon rata, još čeka pravdu za žrtve ratnih zločina

- Kardinal Stepinac je to prepoznao i branio je katoličku kulturu. U prvi je plan stavio sve ono od čega je bila satkana ta kultura u hrvatskome narodu, a koju je totalitarni komunistički režim sustavno razarao, rekao je kardinal Bozanić.

Podsjetio je kako je Stepinac 1946. upozorio jugokomunističke vlasti na više od 300 ubijenih svećenika, redovnika i redovnica na području (tadašnje) Hrvatske biskupske konferencije.

Kardinal Stepinac upozoravao je i na progon Katoličke crkve -
uništavanje katoličkih škola, tiskara i tiska, na oduzimanje
katoličkih zavoda, onemogućavanje rada sirotištima, uništenje Caritasa i Društva sv. Jeronima, na onemogućavanje rada sjemeništima, oduzimanje crkvene imovine, otežan ili izbačen vjeronaučni rad iz škola, spriječavanje rada časnim sestrama u bolnicama, te na nasilno uvođenje civilnog braka.

Kardinal Bozanić u svojoj je propovijedi pozvao znanstvenike,
kulturalne djelatnike, umjetnike, odgojne i zdravstvene krugove da ne zaborave koliko su potrebni Crkvi, te da promiču kršćansku kulturu kako bi se obnovile "prekinute niti katoličke prisutnosti u hrvatskom društvu koje su komunisti razdirali".

- Nemojte šutjeti kada se razara obitelj, i ne bojte se kada
propagandisti grme da su katolici nazadni, naglasio je zagrebački nadbiskup, dodavši kako se ne treba pokolebati pred onima koji vjeru u Boga smatraju marginalnim pitanjem za djecu.

- Danas se roditeljima gotovo oduzima pravo da odlučuju o odgoju svoje djece, rekao je te podsjetio da su život i sloboda najveće dobro koje je Bog darovao čovjeku.
- Obitelj je mjesto na kojemu se rađa ljudski život, a sloboda je prostor odgoja, a bez obitelji život djeteta bio bi prepušten
proizvoljnosti pojedinca ili različitim mogućnostima tehnike, kazao je kardinal Bozanić.

Podsjetio je i da Crkva u središte svoga socijalnog nauka stavlja ljudski život.

- Obitelj je prvo mjesto prihvaćanja života i odgoja te slobode
izražavanja vjerničkoga svjetonazora, rekao je kardinal Bozanić.

Naglasio je kako Crkva i kršćanstvo mogu pomoći suvremenoj Europi u susretu s drugim kulturama i religijama svijeta jer Crkva može odgovoriti na pitanja na koja ne uspijeva odgovoriti radikalni sekularizam.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju