Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

SDP se dogovorio sa sindikatima

'Borit ćemo se za stabilniju Hrvatsku u kojoj će se vrednovati rad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodstvo SDP-a na čelu s predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem razgovaralo je s čelnicima sindikalnih središnjica o pitanjima iz područja rada, radnog i socijalnog zakonodavstva te mirovinskog osiguranja, a najavili su da će se započeti dijalog nastaviti.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, nakon više od dva sata razgovora, izjavio je da se radi o uspostavi stalnog dijaloga i borbi za jaču i stabilniju Hrvatsku u kojoj će se vrednovati rad, oporezovati ekstra kapital i ekstra imovina te uspostaviti neke nove vrijednosti.

Pročitajte i ovo Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda Sindikati polozili vijenac za radnike Apelirali na vladajuće Sindikati uoči Praznika rada: "Hrvatska više ne smije biti zemlja jeftine radne snage"

Početkom dijaloga i razmjene mišljenja sastanak je sazvao i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijaševića. Rekao je da su se sindikalni čelnici odazvali na poziv SDP-a, ali da su spremni to isto učiniti i ako ih pozivu ostale parlamentarne stranke.

>> Sindikati uspjeli: Žene će tek 2030. sa 65 u mirovinu

Na pitanje je li zadovoljan postignutim konsenzusom s Vladom oko izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, po kojima bi se dobno izjednačavanje žena i muškaraca za odlazak u mirovinu proveli u 20 umjesto 10 godina, a penalizacija prijevremenog umirovljenja zadržala na 9 posto, Matijašević je odgovorio da se ne radi o kompromisu već o rezultatu pregovora sindikata i vlade.

'Očekujemo da će u drugom čitanju ono što smo ispregovarali s Vladom, a o čemu su konzultacije trajale cijeli jučerašnji dan, biti poslano u Hrvatski sabor'. Milanović smatra da je Vlada i izmjene mirovinskog zakona, kao i Zakon o radu, željela 'prelomiti preko koljena' iako se radi o vrlo ozbiljnim stvarima.

SDP opet želi promjenu Ustava

Prvi čovjek SDP-a najavio je da će SDP inicirati promjenu Ustava u dijelu koji se odnosi na spolnu ravnopravnost kako bi se ženama omogućilo da mogu otići u mirovinu koju godinu ranije zbog specifičnosti našeg društva.

Upitan nije li bilo važnije da je u Hrvatskom saboru gdje traje rasprava o zakonu o referendumu, Milanović je rekao da je stav SDP-a o tom pitanju jasan - radi o namjeri vlade da ustavnom sudu prebaci odgovornost za provođenje referenduma.

'To je izbjegavanje odgovornosti, udar na suverenu volju naroda uz čijem su potpisi vlasništvu. Ustav je jasan - referendum se mora raspisati i raspisat će se, a sve drugo je izbjegavanje odgovornosti', zaključio je Milanović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene