Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kompromis na pomolu

Sindikati uspjeli: Žene će tek 2030. sa 65 u mirovinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati i Vlada sve su bliže kompromisu oko prijedloga Zakona o mirovinskom osiguranju.

Ono što je sigurno, jest da su sindikati svoju poziciju u pregovorima ojačali sakupljenim potpisima na referendumu i dok još uvijek traje rasprava (trenutno u Saboru) o tome treba li ga i provesti. Ipak, zbog najave Vlade kako će penalizacija prijevremenog odlaska u mirovinu biti čak 20,4 posto manja mirovina, mnogi su odlučili spasiti što se spasiti da.

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi? Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura

>> Sindikati traže generalno pospremanje mirovinskog sustava

>> Kosor: Od zakona se ne odustaje, samo ga 'modificiramo'

Sama premijerka Jadranka Kosor u Saboru je jučer poručila kako je postignut dogovor s predstavnicima sindikata da se ublaži tempo, ali da se zakon mora donijeti. Nas je zanimalo što su to točno sindikati dogovorili s Vladom.

Još se treba utvrditi i prijedlog o penalizaciji prijevremenih umirovljenja, koji će isto tako biti predmet kompromisa Vlade i sindikata. Pospremanje mirovinskog sustava

'Prije nego li se taj sporazum do kraja napravi, postigli smo dogovor da ne idemo u javnost s detaljima. Radi se zapravo o širem pospremanju mirovinskog sustava u roku od šest do sedam mjeseci', rekao nam je Krešimir Sever, predsjednik nezavisnih sindikata Hrvatske.

Dva su razloga zbog kojih sindikati još ne žele detaljno govoriti o sporazumu s Vladom, ističe Sever, odnosno prije toga treba napraviti dva koraka prema ispunjenju sporazuma. Prvi korak, koji je već napravljen, jest Vladino skidanje prijedloga Zakona o mirovinskom osiguranju iz hitne procedure u Saboru te njegovo stavljanje u normalnu proceduru od dva čitanja, pojasnio je Sever.

Proces usporen

'Time se rok primjene Zakona pomaknuo s 1. listopada na zasad neodređen datum', dodaje Sever. Upitali smo ga i oko izjednačavanja starosne dobi žena prilikom odlaska u regularnu mirovinu, koji je Vlada htjela da se provede do 2020. godine, po principu da se žene svakom godinom, za šest mjeseci približe muškarcima po starosnoj dobi potrebnoj za odlazak u redovnu mirovinu.

'Taj proces smo usporili i on sada iznosi tri mjeseca za svaku godinu i efektivno je produžen do 2030. godine', rekao je Sever. Još se treba utvrditi i prijedlog o penalizaciji prijevremenih umirovljenja, koji će isto tako biti predmet kompromisa Vlade i sindikata.

Sindikati na Iblerovom trgu

U središnjici SDP-a na Iblerovu trgu, u Zagrebu, u tijeku su razgovori vodstva SDP-a i čelnika sindikalnih središnjica o, kako je najavljeno, 'stvaranju uvjeta za održivu proizvodnju i zapošljavanje, uz istodobno jačanje socijalne sigurnosti i pravednog vrednovanja rada'.

Također će se 'razmijeniti stavovi i mišljenja o najavljenoj reviziji radnog i socijalnog zakonodavstva'. Uoči sastanka koji je počeo u 11 sati, predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević izjavio je kako će se sindikati odazvati na razgovore svakoj političkoj stranci te da današnji sastanak s vodstvom SDP-a ne znači političku opredijeljenost sindikata.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever rekao je kako NHS neće potpisivati nikakve sporazume o partnerstvu s političkim strankama, ali da su uvijek otvoreni za razgovor sa svima. Napomenuo je kako je vidljivo da se s približavanjem izbora političke stranke približavaju radnicima. Nakon sastanka očekuje se da će čelnici SDP-a i sindikata dati izjave za medije. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene