Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj više nema nedodirljivih kada su u pitanju porezne utaje, izjavio je u utorak ministar financija Boris Lalovac komentirajući istrage protiv nekoliko hrvatskih državljana koji su na računima u stranim bankama imali goleme iznose.


"Oni su u petak ili danas bili pozvani u poreznu upravu da se izjasne o svojim tako velikim iznosima, da prijave imovinske kartice. Sada neću spekulirati jer tek treba vidjeti kakve će iskaze dati, ali ono što je sada bitno jest da nema nedodirljivih, svi će morati položiti račune i reći odakle im toliki novci da vidimo je li tu bilo utaja poreza. To je proces koji je ispred nas i mislim da je ured, a ja sam osobno inzistirao na formiranju ureda za velike porezne prijevare, počeo davati rezultate", izjavio je novinarima ministar Lalovac, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara financija EU-a.

Vezani članci Blagajna, ilustracija Zastupnice traže smanjenje poreza za ženske higijenske potrepštine. Pitali smo njihove muške kolege podržavaju li ih: "Malo mi je neugodno" Uhićenja (Foto/Arhiva: Goran Kovacic/PIXSELL) Zločinačko udruženje: Pronalazili osobe lošeg imovinskog i zdravstvenog stanja pa ih koristili za utaje poreza

Lalovac je rekao da zasigurno još ima slučajave neprijavljene štednje i teško objašnjivih iznosa, budući da se nisu mogli dobiti uvidi u račune u Austriji i Švicarskoj, koje još imaju neki oblik bankarske tajne.

Dnevnik Nove TV doznaje: 14 Hrvata mora dokazati odakle im 1,7 MILIJARDI kuna ušteđevine

'Ne očekujem korektivni postupak za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža'

"Nadam se da ćemo dobiti i te račune, ali ovo je dobar korak da se ipak pokaže kako se sve mora prijaviti u Hrvatskoj, da nema više poreznih oaza. Na tome radi i Europska komisija i tu imamo snažnu podršku", rekao je Lalovac.

U ponedjeljak je u Ministarstvu financija rečeno da se trenutno obrađuje 20 hrvatskih građana s većim iznosima na računima otvorenima u zemljama Europske unije, ali trenutno ne može iznositi detalje o tome, rečeno je u ponedjeljak u tom ministarstvu.

Inicijalnom obradom obuhvaćeno je 20 hrvatskih državljana s iznosima isplaćenih kamata iznad milijun kuna, od čega su za njih 14 utvrđeni pokazatelji da je riječ o rezidentima Republike Hrvatske, kažu u Ministarstvu financija. Dodaju da su računi tih 14 osoba otvoreni u različitim državama članicama EU, a one su ostvarile primitak od kamata u ukupnom iznosu od oko 51 milijuna kuna, dok se njihova ušteđevina procjenjuje na oko 1,7 milijardi kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook