Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spasio živu glavu

Kuća Blaža Aleksića u centru Petrinje je devastirana. Na prozoru je onima koji će je rušiti ostavio poruku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blaž Aleksić jedan je od troje vlasnika kuće u centru Petrinje koja je u potpunosti stradala u potresu. Na urušenoj kući ostavio je poruku da mu se prije uklanjanja kuće jave nadležne službe kako bi mogao uzeti dokumente.

Blaž Aleksić jedva je spasio živu glavu u stravičnom potresu koji je pogodio Petrinju u prosincu. U trenutku potresa druga etaža kuće u kojoj je imao stan i prodavaonicu doslovno je poklopila prvu i sasula se u komadiće. 

Život je spasio tako što je stao pod štok. "Uspio sam izaći iz ruševina nakon što je potres stao. Čista je sreća što sam preživio, ali preživio sam i potres u Banjoj Luci 1969. godine i tada su nas naučili kako se moramo ponašati. Sve sam tada dobro zapamtio", rekao nam je.

Statičari su procijenili da se kuća sagrađena još u 18. stoljeću mora srušiti, no od tada ga nitko nije zvao. Na kuću je stavio natpis da mu se službe jave prije nego što u potpunosti sruše kuću.

Sada živi u kamp-kućici koju mu je posudio prijatelj iz Šibenika.

"Nitko me još nije zvao. Nas smo tri vlasnika kuće. Nitko ništa ne govori. Statičari su procijenili da se mora srušiti. Kuća je sagrađena 1782. godine. Sve je zatrpano i kada oni budu čistili, ja ću uzeti stvari i dokumente", napominje. 

Umirovljeni Blaž ne zna što će biti za mjesec-dva. Država mu, kaže, za sada ništa nije dala, a čuje da se mnogi žale da je tako. Najavili su jednokratnu financijsku pomoć, pa i nju očekuje. 

"Puno njih još nema nikakav smještaj, ali nisam ogorčen na državu. Hoće li se moja kuća obnoviti? Nikom ništa ne možete vjerovati danas, uzdaj se u se i u svoje kljuse, znate kako je", poručuje.

Tvrdi da njemu za sada ništa ne treba, već moli hranu za mačke. Brine se za njih devet. "Ne znam gdje ću poslije, kao i svi ostali, kome da vjerujem? Vidjet ćemo, što vi tu možete, ništa... živiš od danas do sutra", zaključno nam je rekao Blaž. 

Svi koji žele pomoći Blažu Aleksiću mogu se javiti na reporter@novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene