Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u suradnji sa strukom

Subvencije, edukacije, potpore... Ova je županija prva donijela trajne mjere kojima želi zadržati mlade liječnike

Bjelovarsko-bilogorska županija prva donijela trajne mjere kojima žele zadržati mlade liječnike (Foto: HLK)
Bjelovarsko-bilogorska županija prva donijela trajne mjere kojima žele zadržati mlade liječnike (Foto: HLK) Foto: HLK
Prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Krešimir Luetić sastao se sa županom Bjelovarsko-bilogorske županije koja je prva donijela konkretne mjere koje će potaknuti ostanak liječnika u svojim sredinama.

"Hrvatska liječnička komora podržava prve trajne mjere u Hrvatskoj vezane uz zapošljavanje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, napustilo ju je 600 liječnika, a dodatnih 1.500 liječnika ima pripremljenu svu dokumentaciju i može sutra otići. To je velik problem i kako bismo ga riješili, potrebne su konkretne mjere poput ovih koje je donijela Bjelovarsko-bilogorska županija. Nužno je da se u rješavanje tog problema uključi i središnja vlast", istaknuo je Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore koja okuplja oko 20 tisuća liječnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRENUTNO I NEPOTREBNO Liječnička komora upozorava: ''Nemojte sami uzimati tablete joda, to je opasno'' Uvođenje COVID potvrda u zdravstvu PROSVJEDI U HRVATSKOJ Liječnici i medicinske sestre podržavaju COVID potvrde: ''Prosvjedi oko bolnica narušavaju mir bolesnicima''

Kako bi privukla nove i zadržala postojeće liječnike, Bjelovarsko-bilogorska županija pripremila je paket stalnih mjera koje će trajati do 2020. godine, a riječ je o subvencioniranju troškova podstanarstva, plaćanju rata stambenih kredita i edukacije.

"U županijskom proračunu planiran je iznos od milijun kuna godišnje, pri čemu će se u prosjeku izdvajati 40 tisuća kuna po liječniku. Međutim, od spomenutog iznosa državi na račun poreza i ostalih nameta odlazi polovica iznosa”, objasnio je župan Bajs dodavši da to ne smije biti prepreka.

Najavio je da će se liječnici moći javljati za potpore tijekom čitave godine, a one će vrijediti dokle god će raditi na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

"S obzirom na to da je početna neto plaća liječnika u domu zdravlja oko 8,5 tisuća kuna mjesečno, na ovaj način, izračunali smo, stimulirat ćemo ih s otprilike jednom četvrtinom plaće", rekao je župan Bajs dodavši kako su mjere osmišljene u suradnji s predstavnicima struke.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene