Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neiplaćeni dugovi

Bivši radnici Remonta tužit će Vladu na međunarodnom sudu u Strasbourgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog još nepodmirenih tražbina, radnici nekadašnjega Remontnog brodogradilišta 'Šibenik' podnijet će protiv Vlade RH tužbu na Međunarodnome sudu u Strasbourgu, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare bivši radnici Remonta okupljeni u Udrugu radnika oštećenih u stečajnom postupku 'Plodovi rada'.

Iako je od otvaranja stečaja nad Remontnim brodogradilištem 'Šibenik' prošlo točno deset godina, a taj je postupak završen 2006., oko 500 radnika još nije došlo do svojih tražbina, koje je na temelju Zakona o stečajnog postupku trebala podmiriti vlada, tadašnji vlasnik Remonta, istaknuli su radnici.

Tvrde kako im vlada prema toj stavci duguje ukupno 27,5 milijuna kuna - 5,5 milijuna kuna za neisplaćene plaće i 22 milijuna za neuplaćeni doprinos.

Da je vlada u tijeku postupka privatizacije uplatila 300 milijuna kuna odštete za 'izvlašteno pomorsko dobro', sve tražbine radnika Remonta mogle su biti podmirene, rekao je bivši djelatnik Remonta i predsjednik 'Plodova mora' Branko Kronja, dodajući kako to vlada još nije učinila.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

>> Vlada dala jamstva za Uljanik

Ipak, nastavio je, vlada je po toj zakonskoj osnovi pristala nadoknaditi štetu brodogradilištu u Kraljevici s 300 milijuna kuna, a to je brodogradilište iste veličine kao šibensko.

Čak 307 radnika Remonta podnijelo je protiv vlade jedinstvenu tužbu radi naplate svojih tražbina i taj se postupak vodi već sedam godina.

Tužbu je prvostupanjski Općinski sud odbio, zatim je u žalbenom postupku to učinio i Županijski sud, a predmet je već dvije godine na Vrhovnome sudu, izvijestio je bivši predsjednik Sindikata Remontnog brodogradilišta Ivan Lokas.

Ako se ta tužba uskoro ne riješi, rekao je Lokas, radnici će bez oklijevanja podnijeti tužbu protiv Vlade RH na Međunarodnome sudu u Strasbourgu te na drugim visokim institucijama Europske unije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene