Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je Vlada dala državno jamstvo Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak , Uljanik plovidbi i Uljanik Brodogradilištu.


HBOR-u je odobren zajam Svjetske banke u iznosu od 50 milijuna eura za kreditni program HBOR-a za financiranje izvoza, Uljanik plovidbi za financiranje primopredaje tankera Istra te Uljanik Brodogradilištu za zatvaranje rata i kamata za kredit koji je ranije dobio od Deutsche Bank.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izvijestio je o dobrim rezultatima prve faze privatizacije Uljanika, odnosno ESOP-u - za kupovinu dionica te tvrtke 'interes je 50 posto iznad predviđenog'.

Da bi ta prva faza uspjela bilo je potrebno da radnici upišu i kupe najmanje 9,04 posto dionica Uljanika, a ako je interes veći Vlada je osigurala dodatnih 45 posto dionica.

Vezani članci Andrej Plenković Baby boom u Vladi - u kratko vrijeme stigle čak tri bebe. Dnevnik Nove TV pitao je nove očeve stignu li mijenjati pelene Brodogradilište Uljanik (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Nova uprava Uljanika očekuje pomoć Vlade pri isplati zaostalih plaća: "Pomogli s dvije plaće, mogu i s trećom"

>> Vlada daje jamstvo od 2 milijuna eura naručitelju broda iz Kraljevice

Uljanik će se uz državno jamstvo zadužiti u HBOR-u, a taj će kredit, u iznosu 92 milijuna kuna, od čega je 80 posto iznosa, ili 73,6 milijuna kuna pokriveno jamstvom, koristiti za zatvaranje rata i kamata za kredit dobiven 2010. kod Deutsche Bank. Taj je kredit od 45 milijuna eura, na rok otplate pet godina, uz dvije godine počeka, također pokriven državnim jamstvom. Kako se kriza odrazila na potrebu daljnjeg počeka, jer Uljanik je premostio prvu ratu, ali se za sljedeće tri smatra da je najpovoljnije da HBOR, u okviru našeg promišljanja o podršci brodogradnji, osigura kreditiranje, objašnjava Čačić.

Vlada je državno jamstvo dala i u korist Privredne banke Zagreb za kredit Uljanik plovidbi, odnosno United Shipping Services Seventeen za financiranje primopredajne rate tankera Istra, koji je za Uljanik plovidbu izgrađen u riječkom 3. maju.

Jamstvo je dano na iznos od 27,6 milijuna američkih dolara, uvećano za kamatu, troškove i naknade kredita, a to je 80 kredita od ukupnog kredita od 34,5 milijuna dolara.

>> Čačić: Završena je priča o brodogradnji, 'krava muzara' više ne plaća

Tanker Istra već dva mjeseca plovi u 3. maju, a ovime ta priča završava, kazao je ministar financija Slavko Linić koji smatra da će se time pokriveni interesi i brodogradilišta i brodara.

Uz državno jamstvo HBOR će dobiti kredit Svjetske banke u iznosu od 50 milijuna eura, a za dodatno financiranje kreditnog programa financiranja izvoza.

Rok otplate zajma je 28,5 godina, uključujući sedam godina počeka, a kamatna stopa 6-mjesečni Euriobor, uvećan za fiksnu kamatnu maržu.

Napominjući kako se računalo na veći iznos, Linić je kazao kako su razgovori sa Svjetskom bankom nastavljeni te je dogovoreno kako će HBOR ići s izdanjem svojih obveznica uz jamstvo Svjetske banke.

Kako je rejting Svjetske banke AAA, ministar financija očekuje da HBOR postići dobre uvjete za to izdanje, a išlo bi se na aranžman od oko 200 milijuna eura.

To su onda značajna sredstva koja mogu HBOR-u na raspolaganju ne samo za financiranje izvoza, nego i niz drugih programa, kazao je Linić dodajući kako se želi da HBOR ide i u kvalitetno financiranje brodogradnje, programe energetske učinkovitosti, itd.

Vlada je odlukom o utvrđivanju interesa države za formiranje građevinske čestice, pomogla investitoru da u Postirama na Braču krene u 250 milijuna kuna vrijedno ulaganje u tvornicu za preradu ribe u kojoj bi posao moglo naći 60-70 ljudi.

Vlada je danas uredbom regulirala ustrojavanje, sadržaj i vođenje registra investicija što će, kako kaže Čačić, po prvi put nakon 22 godine omogućiti jasnu sliku gdje se investira, kako idu investicije, što su uzroci zastoja, gdje je odgovornost.

Uredbom je regulirana i provedba projekata javno-privatnog partnerstva, a Čačić najavljuje kako u sljedećih 10-ak dana slijedi raspisivanje prvog bloka natječaja koje se odnose na zdravstvo, pravosuđe i obrazovanje te Ministarstvo kulture. U listopadu se očekuju pregovori koji trebaju voditi i do ugovaranja projekata, kazao je. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju