Velika svečanost u Solinu gdje je održano biskupsko ređenje monsinjora Ante Jozića. Zaredio ga je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin. Monsinjor Ante Jozić sada je jedan od najviše pozicioniranih Hrvata u Crkvi i osoba od povjerenja pape Franje.

Galerija


Monsinjor Jozić preživio je tešku prometnu nesreću, zbog čega je ova svečanost, prošle godine odgođena. U emotivnom govoru sjetio se mladića koji tu nesreću nije preživio te se molio i za njega.

Vezani članci Zatvor u Splitu Brutalni napad: Solinjanin pokušao ubiti 75-godišnju susjedu, slomio joj je kosti lica i rebra Papa Franjo Papa Franjo odlučno i bez zadrške o ženama žrtvama nasilja: "Ne smijemo skretati pogled''

Prvi put je ređenje odgođeno zbog teške prometne nesreće, a drugi put zbog korone. Monsinjor kaže kako se sada ostvarila treća sreća. "Drago mi je da službu koju sam započeo mogu nastaviti u potpunom zdravlju".

Monsinjor ide u Bjelorusiju, u zemlju u kojoj su prosvjedi i uhićenja. Monsinjor otkriva s kakvom porukom i ciljem ide tamo. "Svaki nuncij dolazeći u neku državu, donosi poruku mira. Moja će uloga biti, pomoći mjesnoj Crkvi naći svoju ulogu u tim teškim trenucima.

Lako je biti vjernik u mirnim vremenima. U teška vremena treba naći posebna rješenja, ja se nadam da ću nastojati približiti stajalište Pape Franje u mjesnoj Crkvi, također informirati Svetu Stolicu i Papu Franju o situaciji koja tamo jest. Crkva neće ulaziti u politička pitanja, već se držati moralnih i etičkih načela", kazao je.

Kardinal Parolin rekao je da bi monsinjor Jozić trebao biti agent mira, s obzirom na njegovo iskustvo u Kini. "Svaka država ima nešto svoje specifično. Bio sam u Rusiji, a ovo je sličan mentalitet. Ne znam još što me čeka, ali nastojat ću svojim radom i zalaganjem tražiti rješenja za crkvena pitanja. Boravio sam u Hong Kongu, ali radio sam posao za Crkvu u cijeloj Kini.

Teška su bila imenovanja biskupa, normalno. Suradnja s vlasti nije postojala iz Hong Konga nego je naš centralni Ured u Vatikanu imao redovite kontakte i dogovore i razgovore o imenovanjima biskupa. To je bio krucijalni problem koji se uspio na neki način rješiti i postići, zahvaljujući jednom ugovoru koji bi se trebao sada produžiti", dodao je.

Otkrio je i što mu je poručio papa Franjo. "Susreo sam ga u siječnju ove godine. Bio sam u Rimu, još nisam točno znao gdje ću i kako ću, ali Papa Franjo je nedavno uputio poruku katolicima u Bjelorusiji, zapravo svim stanovnicima Bjelorusije, državi koja prolazi sada teška pitanja. Crkva se zalaže za mirno rješenje kroz dijalog i solidarnost i prihvaćenje vrijednosti Crkve u svijetu". 

Komentirao je stanje u Crkvi u Hrvatskoj.

"Poznajem situaciju u Hrvatskoj, ali ne utječem i ne radim baš na tom području. Sugeriram određene stvari, ako me pitaju. Ovdje je situacija puno mirnija i sve se može rješiti bez problema", kazao je.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr