Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKA PETICIJA

Biljka bez koje se mnogi ne bi mogli ni obući, a u mnogim je zemljama i dalje - ilegalna

Uzgoj konoplje u medicinske svrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Uzgoj konoplje u medicinske svrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Uzgoj konoplje u medicinske svrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uzgoj konoplje u medicinske svrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uzgoj konoplje u medicinske svrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uzgoj konoplje u medicinske svrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uzgoj konoplje u medicinske svrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Uzgoj konoplje u medicinske svrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Uzgoj konoplje u medicinske svrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Uzgoj konoplje u medicinske svrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Uzgoj konoplje u medicinske svrhe (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/6 >>
Uzgoj konoplje u medicinske svrhe traže brojne udruge. Bolesnici su svoje ulje prisiljeni kupovati na crnom tržištu ili u ljekarnama gdje je, tvrde, preskupo, zbog čega su potpisali peticiju kojom traže da im se dopusti da samostalno uzgajaju konoplju.

Nikola Vidić 42 godine živi s dijagnozom multiple skleroze. Svoj lijek kupuje u ljekarni, ali tvrdi da je to dugoročno neizdrživo jer su troškovi golemi, a mirovina mala. Da svakodnevno ne uzima svoju dozu ulja od konoplje ne bi, kaže, mogao ni izaći van.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavljena fotografija U svojoj ljetnoj kući uzgajao marihuanu visine odrasle osobe: "Veliku pažnju pridavao je kvaliteti..." Indijska konoplja Ide kaznena prijava Policija uhvatila ''poduzetnog ratara'': Uzgajao konoplju u šatoru i ormaru

"Ja se ne bih mogao ni obući, da nisam vani sjedio bih doma uz televiziju i sekirao se", rekao je.

Oboljeli od multiple skleroze – kronične upalne bolest središnjeg živčanog sustava – žele legalizaciju uzgoja konoplje u medicinske svrhe. To bi značilo da mogu sami proizvoditi toliko potrebno im ulje, koje je vrlo skupo i na crnom tržištu. Peticiju za legalizaciju potpisali su mnogi Dubrovčani, a podrška je stigla sa svih strana.

"Podržavam istraživanja i svaku moguću uporabu koja je u medicinske svrhe", rekao je svećenik don Jerko Ban.

A najvažnije je da podršku daje struka.

"Konoplja neće zaustaviti bolest, ali će uvelike pomoći u liječenju simptoma poput neuropatske boli", rekla je Mira Ivanković, specijalist neurolog.

Doktor Ognjen Brborović iz Povjerenstva za indijsku konoplju kaže kako lijekova u ljekarnama već nestaje i da je došlo vrijeme za promjene.

"Slažem se s prikupljanjem potpisa i inicijativom da se pacijentima to omogući. Ako im mi ne možemo pomoći onda barem da im ne odmažemo", rekao je doktor Brborović.

U nekim europskim zemljama uporaba marihuane je regulirana, može se zasaditi biljka ili desetak biljaka za vlastite potrebe ako imate neku bolest, a hrvatski pacijenti na to još čekaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene