Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članovi Povjerenstva za granice Bosne i Hercegovine završili su provjeru dokumentacije i statusa granice s Republikom Hrvatskom kod Neuma utvrdivši kako su vrh poluotoka Klek te otočići Veliki i Mali Školj nedvojbeno dio bosanskohercegovačkog državnog teritorija.


List citira člana Povjerenstva za granice BiH Mugdima Čuklu koji je kazao kako je izvješće takva sadržaja proslijeđeno Vijeću ministara BiH te da je ono već dobilo potporu tog tijela.

Vezani članci Policija, BiH, ilustracija Tragedija u BiH: Žena oboljela od koronavirusa bacila se s trećeg kata bolnice Koronavirus, BiH U BiH preminula 61 osoba, dio zemlje zatvara kafiće i uvodi policijski sat: U Srbiji brojka novozaraženih u padu

Revizija statusa granične crte kod Neuma slijedila je nakon što je Vlada Hrvatske ustvrdila da postoje nove činjenice po kojima su vrh Kleka te dva otočića zapravo hrvatski teritorij pa stoga ne može biti prihvaćen ranije utvrđeni sporazum o granici između dvije zemlje.

Čukle nije želio izrijekom potvrditi kako je izvješće Povjerenstva za granice predstavilo neutemeljenim zahtjeve hrvatske strane.

Pojasnio je samo da je još jednom pregledana sva dokumentacija te je utvrđeno da je na osnovi nje međudržavno povjerenstvo obavilo razgraničenje između Hrvatske i BiH.

Izvješće koje je poslano Vijeću ministara BiH, prema navodima "Oslobođenja", sadrži i izdvojeno mišljenje članova iz Republike Srpske koji su tražili reviziju granične crte na rijeci Uni.

Ostali članovi bosanskohercegovačkog povjerenstva za granice drže pak da je taj dio granične crte utvrđen na temelju vjerodostojnih dokumenata.