Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović i Tadić

Josipović i Tadić: BiH mora ostati cjelovita država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić izrazili su u Bruxellesu odlučnost da u europskom duhu surađuju na rješavanju otvorenih pitanja u regiji, koja mora imati europsku perspektivu i založili se za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu triju ravnopravnih naroda.

Josipović i Tadić sudjelovali su u raspravi o zapadnom Balkanu u okviru Brussels foruma, jednog od najvećih skupova najutjecajnijih političara, analitičara i poslovnih ljudi iz Sjeverne Amerike i Europe. U toj raspravi sudjelovali su još povjerenik za proširenje Štefan Fuele i američki senator George Voinovich. U raspravi je dominiralo pitanje Bosne i Hercegovine, a obojica predsjednika su istaknuli da ta zemlja mora ostati cjelovita, a da rješenje trebaju naći tamošnja tri konstitutivna naroda bez nametanja sa strane. Bivši američki veleposlanik pri NATO-u Alexander Versbow rekao je u raspravi da postoji ‘opasnost od raspada Bosne i Hercegovine’, koja ostaje nefunkcionalna unatoč naporima Sjedinjenih Država i EU-a. Predsjednik Josipović je rekao da su on i Tadić iz Opatije, gdje su se prvi put sastali prije tri dana, uputili jasnu poruku, da se Hrvatska i Srbija zauzimaju za cjelovitost BiH.

>> 'Povlačenje tužbe moguće tek kada se riješe problemi'

‘Naše poruke iz Opatije jasno pokazuju da su Hrvatska i Srbija voljne pomoći, da nemaju aspiracija za uključivanje dijelova BiH u Hrvatsku ili Srbiju i da ne podržavaju snage koje bi se htjele odvojiti od BiH. Za rješenje u BiH potrebno je ispuniti dvije zadaće, prvo učiniti je funkcionalnom, a drugo tri naroda trebaju naći rješenje bez nametanja sa strane. Svi moraju imati na umu da ta zemlja mora biti društvo tri ravnopravna naroda i ravnopravnih pojedinaca. To jesu općenite premise, ali mislim da je jasno da moramo pomoći Bosni i Hercegovini da pronađe odgovarajuće ustavno rješenje’, rekao je Josipović. ‘Opće je stajalište da podržavamo integritet BiH. To znači da ne podržavamo bilo kakvo djelovanje u smislu podjele BiH. Istodobno, želimo biti aktivni u rješavanju problema koji postoje u BiH, ali ne možemo nametnuti rješenje i nitko to ne može. To je jako važno i u tome se slažem s Josipovićem’, rekao je Tadić, dodajući da njegova vlada radi sve što može na pomirenju između Srba i Bošnjaka te najavio da će sljedeći tjedan srbijanski parlament donijeti rezoluciju ‘o ratnom zločinu u Srebrenici’.

Tadić je rekao da želi podsjetiti kako su ‘Tuđman i Milošević na svom sastanku u Karađorđevu razgovarali o podjeli Bosne i Hercegovine’, a da su on i Josipović u Opatiji zaključili da ‘treba učiniti sve što je moguće kako bi se sačuvao integritet BiH’. I Josipović i Tadić su u raspravi istaknuli da, kada Hrvatska uskoro, a Srbija kasnije, postanu članice EU-a, svoje članstvo u Uniji neće zlorabiti kako bi nametnuli svoje rješenje za eventualne bilateralne probleme sa susjedima. Obojica predsjednika su istaknuli dobru suradnju dviju zemalja protiv organiziranog kriminala, koji ne predstavlja prijetnju samo regiji, nego i cijeloj Europi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene