Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neka se drugi ugledaju na njih'

BiH: Inzko pozitivno ocijenio uloge Josipovića i Tadića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je iznimno pozitivnom uloge hrvatskog i srbijanskog predsjednika Ive Josipovića i Borisa Tadića u stabilizaciji prilika u regiji i u BiH, pozivajući domaće političare iz te zemlje da slijede primjer pomirenja.

‘Nedavni zajednički posjet predsjednika Josipovića, s vjerskim vođama, Križančevu Selu i Ahmićima, predstavljao je vrlo konkretan te izuzetno velik doprinos pomirenju naroda i unaprjeđenju suživota’, rekao je Inzko. Austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH je i u nedavnom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a ocijenio da se okružje u regiji poboljšalo djelovanjem Zagreba i Beograda. Pohvalio je i donošenje deklaracija srbijanskog parlamenta o Srebrenici kao i trilateralni sastanak iniciran angažiranjem Turske.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Europsko vijeće Ivana Petrović iz Bruxellesa o zelenom svjetlu za BiH: "Glas protiv otvaranja pregovora bio bi bezveze, Plenković je rekao da to neće dopustiti"

>> 'Ograničavanje predsjednika moglo bi dovesti do otpora'

Inzko je pozvao političare u BiH da slijede ove primjere koji su se potvrdili i u izgradnji Europske unije. ‘Umjesto isprazne i počesto huškačke predizborne retorike BiH lideri bi se mogli malo ugledati na novi razvoj politike u regiji te iskazati više napora u smislu suradnje i međusobnog uvažavanja’, rekao je Inzko.

On se u intervjuu usprotivio i praksi nadglasavanja Hrvata u BiH u tijelima vlasti ove zemlje. ‘Apsolutno uvažavam i razumijem poziciju Hrvata i naravno da sam svjestan prakse preglasavanja. To stvara nezadovoljstvo i nije dobro za BiH’, rekao je Inzko. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene