Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je iznimno pozitivnom uloge hrvatskog i srbijanskog predsjednika Ive Josipovića i Borisa Tadića u stabilizaciji prilika u regiji i u BiH, pozivajući domaće političare iz te zemlje da slijede primjer pomirenja.


‘Nedavni zajednički posjet predsjednika Josipovića, s vjerskim vođama, Križančevu Selu i Ahmićima, predstavljao je vrlo konkretan te izuzetno velik doprinos pomirenju naroda i unaprjeđenju suživota’, rekao je Inzko. Austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH je i u nedavnom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a ocijenio da se okružje u regiji poboljšalo djelovanjem Zagreba i Beograda. Pohvalio je i donošenje deklaracija srbijanskog parlamenta o Srebrenici kao i trilateralni sastanak iniciran angažiranjem Turske.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović napao HDZ: "Iznapijao se, porazbijao pola šora, zataškavano je i da to nema veze s premijerom? Brate, pričaj to nekom drugom" Ilustracija Putinovi ljudi u susjedstvu nesmetano otvaraju tvrtke: Postoji i stranica koja nudi pomoć

>> 'Ograničavanje predsjednika moglo bi dovesti do otpora'

Inzko je pozvao političare u BiH da slijede ove primjere koji su se potvrdili i u izgradnji Europske unije. ‘Umjesto isprazne i počesto huškačke predizborne retorike BiH lideri bi se mogli malo ugledati na novi razvoj politike u regiji te iskazati više napora u smislu suradnje i međusobnog uvažavanja’, rekao je Inzko.

On se u intervjuu usprotivio i praksi nadglasavanja Hrvata u BiH u tijelima vlasti ove zemlje. ‘Apsolutno uvažavam i razumijem poziciju Hrvata i naravno da sam svjestan prakse preglasavanja. To stvara nezadovoljstvo i nije dobro za BiH’, rekao je Inzko. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju