Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju s Josipovićem

'Ograničavanje predsjednika moglo bi dovesti do otpora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović unatoč 'čarkama', odnos s vladajućom koalicijom ocjenjuje dobrim.

'Prvih sto dana brzo je prošlo, radi se svaki dan, radi se po cijeli dan, pa vrijeme brzo prođe', ispričao je Josipović u intervjuu za Novu TV. Vrijeme su kratili i sukobi, ili kako predsjednik kaže 'čarke', između njega i Vlade. Iako su u medijima zauzimali podosta prostora, neslaganja na relaciji Predsjednik Republike - Vlada, njega ne zabrinjavaju. Dapače, odnos sa vladajućom koalicijom ocjenjuje dobrim. 'Globalno odnosi s Vladom nisu loši, dapače, polako se uigravamo', smatra Josipović te je kroz šalu poručio da ako ovako nastavi potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, predsjednik će biti popularniji, a Šeksu bi mogao pasti rejting.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Tucker Carlson - 1 razgovor s Tuckerom Carlsonom VIDEO Putin otkrio u kojem će slučaju napasti Poljsku, progovorio i o globalnom ratu: "Još nismo postigli ciljeve" Vladimir Putin Drugačiji od drugih Kremlj otkrio zašto je Putin pristao na intervju s kontroverznim američkim novinarom

>> Josipović će s Kosor urediti funkcioniranje svog ureda

'Ako se bavite političkim procesom, morate biti spremni na kritiku. Ako to niste, politikom se ne trebate baviti', rekao je Josipović te dodao kako što se tiče unutarnje politike ima dobre kontakte i suradnju sa svim političkim strankama. Napomenuo je kako je dužnost Predsjednika Republike da surađuje s Vladom te kako bi bilo izvan konteksta da zagovara izvanredne izbore. 'To bi morala biti posebno dramatična situacija u državi', kaže Josipović. Ponovio bih odlazak u Sarajevo i angažman vezan za prosvjede poljoprivrednika

Također ne očekuje da bi ga netko mogao sputavati u njegovom poslu. 'Svaki pokušaj da se Predsjednik Republike ograniči na način koji bi njegovu funkciju doveo u pitanje, nije dobar za demokraciju i naišao bi na veliki otpor', smatra Josipović. Osvrnuo se na posjet BiH te govor koji je održao u Sarajevu, zbog kojeg je po povratku u zemlju pretrpio mnoge kritike. 'Potpuno je jasno da je Hrvatska tim govorom ojačala svoju međunarodnu poziciju', rekao je predsjednik. Istaknuo je kako govore ne daje na recenziju, kao što ni od premijerke ne bi tražio da njemu daje svoje govore. Ponovio je kako je Jadranka Kosor priliku za raspravu o tome o čemu će govoriti tijekom posjeta BiH imala jer ju je prije puta zvao na sastanak.

'Sada bi pričekao s predstavljanjem savjetničkog tima'

Unatoč tome to je jedna od dvije stvari koje bi opet ponovio. 'Ponovio bih odlazak u Sarajevo i angažman vezan za prosvjede poljoprivrednika', kazao je Josipović. Kao poseban uspjeh ipak smatra smirivanje prosvjeda poljoprivrednika koji su, kako sam kaže, prijetili i ozbiljnim nasiljem. Na pitanje što je tijekom proteklih sto dana učinio a ne bi ponovio, kazao je kako bi možda pričekao s predstavljanjem savjetničkog tima prije sigurnosnih provjera.

'Obavijestio sam Vladu da ću ići u Republiku Srpsku', rekao je Josipović te objasnio kako Hrvatska zapravo ima jedinstvenu politiku prema van, da su poruke jedinstvene, hoćemo suradnju i mir, jedino je razlika u artikulaciji. 'Ja sam u boljoj poziciji, jer me ne čekaju uskoro izbori', kaže Josipović. Ovaj puta će predsjednik posjetiti i mjesto stradanja srpskih civila, a s njim će biti predsjednik RS Milorad Dodik. 'Takve posjete tim mjestima znače otvaranje dobrog dijaloga', zaključuje Josipović.

>> Josipović Dodiku nosi poruku mira

Intervju s Ivom Josipovićem možete pogledati u priloženim videima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene