Dvjesto je godina prošlo od prve vožnje biciklom. Naime, prvi je bicikl na guranje, bez pedala, vozio njemački barun - Karl von Dreis u Manheimu 1817. godine.


Danas ih ima milijardu na svijetu i tri milijuna u Hrvatskoj, odnosno dva bicikla po kućanstvu.

Vezani članci Bicikl na tračnicama Netko je ostavio bicikl na pruzi, nitko nije očekivao ovako dramatične posljedice Klaićeva bolnica Udario dijete tupim predmetom jer je biciklom slučajno udarilo u kantu za smeće

Prvi bicikl zabilježen je u glavi i skicama Leonarda da Vincija u 16. stoljeću. Prva vožnja zabilježena je s tzv. drezinom, dvokotačem baruna von Dreisa 1817. u Njemačkoj.

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla izložen je tzv. bicikl „pauk“ iz 1875. Reporterka Nove TV Barbara Golja savjetnicu u muzeju Nedu Staklarević pitala je kako se čovjek uopće popeo na takav bicikl.

„Puno me pitate - to je vještina. Ili mu je netko pomogao ili se jednostavno prislonio“, kaže Staklarević.

Nije bilo jednostavno ni po makadamu voziti željeznim kotačima.

Dva bicikla po kućanstvu

Hrvatsko kućanstvo ima po dva bicikla, no Darinka Jug, koordinatorica Europskog biciklističkog izazova ističe kako je pravo pitanje koliko njih viđamo na ulici.

„Vozimo samo kad je lijepo vrijeme jer čim je kiša ili na dnevniku najava kiše onda je 1% biciklista na ulici“, kaže Jug i dodaje kako se Zagreb približava brojci od 6 posto.

Prvi hrvatski naziv za bicikl je kotur pa tako Jug ističe da prvo nismo bili biciklisti, već „koturaši“.

Biciklisti 21. stoljeća prislone se pak često uz pješake, a kako se snalaze u prometu pogledajte u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju