Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrica razriješena s dužnosti

'Bianca je bila najbezbolniji potez, što kada na red dođu veći igrači?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosor je očito poslušala savjete i počela formirati vlastiti tim, smatra Damir Grubiša.

Micanje Biance Matković s mjesta ministrice bez portfelja stvar je okolnosti, drži Damir Grubiša. 'S jedne strane, na premijeru Kosor vršen je snažan pritisak javnosti zbog ministrice bez portfelja, a s druge strane, Bianca Matković, poznato je,  bila je vrlo privržena Sanaderu', objašnjava Grubiša i dodaje da je Bianca kao Sanaderova štićenica bila dosta izložena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bianca Matković ekskluzivno za Novu TV 'HDZ je bio moja stranka i HDZ ostaje moja stranka' Slika nije dostupna MIP odlučilo Hoće li ostati vjerna HDZ-U: Bianca Matković vraća se u Sabor

Grubiša dodaje kako je Kosor očito poslušala savjete i počela formirati vlastiti tim ljudi, a to je moguće jedino ako je riješi stare postave. 'Na taj je način Jadranka Kosor počela dokazivati lidersku poziciju. Ako želi uspostaviti svoj tim, mora se riješiti relikata prošlih vremena. Micanje Biance Matković bilo je najbezbolnije, a vidjet ćemo što će se događati kada počne micati neke veće igrače', kaže Grubiša. Ističe kako nije upitno da je Biaca Matković vrijedan radnik, no njezin rad nije bio vidljiv jer Vlada procese pristupanja EU drži podalje od javnosti.

'Pozicija državne tajnice Ministarstva gospodarstva nije velika degradacija, no pitanje je je li to mjesto znači i smanjenje političke ambicije, a odgovor je pozitivan. Funkcija državne tajnice znači i manju mogućnost političke karijere', tvrdi Grubiša. Dodaje kako je Bianca Matković po struci diplomirana ekonomistica, pa tako i gravitira Ministarstvu gospodarstva. 'Samo, na njezinom novom radnom mjestu postoji jedan floskula. Bianca Matković bi se trebala baviti gospodarskom diplomacijom koja ne može zaživjeti sve dok ne postoji goospodarska strategija. Gospodarska diplomacija je plasman i oporbe i vlasti, a zapravo je najobičnija floskula, to je posao nemoguć u našim uvjetima', zaključio je Grubiša. 

'Micanje Biance Matković s mjesta ministrice bez portfelja pokazuje da su ona i premijerka Kosor imale osobni nesporazum, no ona s time nije ništa izgubila. Mjesto tajnice ministarstva gospodarstva odmah je pozicija ispod ministarske', kaže za Dnevnik.hr politilčki analitičar Davor Pauković i dodaje kako se ovdje radi o taktičkom potezu premijerke prema van kojim je riješila i osobni nesporazum s Biancom Matković.

'Da su se Bianca i Kosorica više zakrvile, završila bi na drugoj poziciji'

Pauković pretpostavlja da su se premijerka Kosor i sada bivša ministrica Matković 'više zakrvile', ona bih završila na nekoj drugoj poziciji. 'Bianca Matković bila je zadužena za koordinaciju pristupnih pregovora s Europskom unijom i na tom području dinamike pregovora ne možemo reći da Hrvatska kaska, što znači da je dobro obavaljala svoje dužnosti', osvrnuo se Pauković i dodao da nije upoznat kakva Bianca Matković ima iskustva na području gospodarstsva.

Priznati ekonomski analitilčar Damir Novotny kaže kako se na poziciji tajnice Ministarstva gospodarsta koja se bavi gospodarskom diplomacijom  može puno napraviti. 'Prostor je ogroman, a gospodarska diplomacija je kod nas godinama zanemarivana. Pitanje stručnosti Biance Matković je drugo pitanje, no prostor za široko djelovanje postoji', rekao je za Dnevnik.hr Damir Novotny. Pojasnio je kako je gospodarska strategija stvar unutarnje, a gospodarska diplomacija stvar vanjske politike.  'Gospodarska diplomacija za zadatak ima privlačenje velikih inozemnih investitora. Na primjer, u slučaju privatizacije brodogradilišta zadaća gospodarske diplomacije bila bi stupiti u kontakt s najvećim svjetskim brodogradilištima', pojasnio je Novotny.

Dodao je kako uspjeh tog posla ne ovisi samo o jednom osobi, u ovom slučaju o Bianci Matković, niti o dnevnoj politici već se radi o ozbiljnom i planiranom poslu koji traje nekoliko godina. Strani investitori se žale kako je u Republici Hrvatskoj teško poslovati i kako ih koči birokracija', dodao je Novotny i istakao kako bi gospodarska diplomacija treba u našu zemlju dovoditi najveće investitore.

>>Premijerka Biancu Matković maknula s mjesta ministrice

Ministar gospodarstva Đuro Popijač pozdravlja zajedničku odluku predsjednice Vlade Jadranke Kosor i gospođe Biance Matković o postavljanju gospođe Matković za državnu tajnicu u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. 'Kao i predsjednica Vlade, ministar Popijač smatra da će gospođa Matković svoja znanja i sposobnosti znati upotrijebiti kako bi se pokrenuli projekti uspostave gospodarske diplomacije koji već dugo stoje, a koji itekao mogu doprinijeti povećanju prijeko potrebnih izravnih stranih ulaganja u Republiku Hrvatsku', stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva na naš upit. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene