Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvati o njima samo sanjaju

Bez obzira na krizu, bogati stranci i dalje 'ludi' za nekretninama na Jadranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pad standarda hrvatskih građana izravno se odražava i na tržište nekretnina. Uz manji interes kupaca, smanjuje se prodaja, ali i cijene. Unatoč krizi, luksuzni stanovi i vile na Jadranu imućnije strance i dalje privlače.

Od stranih državljana, nekretnine u Hrvatskoj najčešće kupuju Nijemci, Austrijanci, Slovenci i Talijani. U porastu je i zanimanje stanovnika skandinavskih zemalja. No, u najvećem dijelu Hrvatske već niz godina broj prodanih nekretnina opada.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Skupi kvadrati - 4 Nije na obali Visoku cijenu mnogi su spremni platiti: "Od grada u koji nitko nije htio otići, napravili su grad u koji svatko želi"

Koliko toliko stabilan je jedino u Istarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje su i puno veće cijene. Primjerice, za luksuzniju nekretninu u Dubrovniku izdvaja se i 2.500 do 3.000 eura po četvornom metru. Ima i onih za vrtoglavih 5.000 eura, ali puno manje nego prije.

>> Linić: Zakon o porezu na nekretnine je kompletiran i spreman za raspravu

Razgovarali smo sa Zoranom Marasovićem, agentom za nekretnine, među kojima su i one luksuznije. 'Ovaj stan ima 74 metra kvadratna, a cijena stana iznosi 2.300 eura po metru kvadratnom', rekao nam je opisujući jedan stan koji nam je pokazao, a koji još uvijek čeka kupca. Iako je zakon pristupačan gotovo svima.

'Već par godina strani državljani članica Europske Unije mogu legalno kupovati isto kao hrvatski državljani, nemaju nikakvih dodatnih dokumenata koje moraju priložiti', kaže Zoran Marasović.

U istarskoj agenciji koju smo posjetili nedavno je prodana kuća na Silbi. Kupci su imućni Rusi. 'Mislim da je bila cijena od nekih 180-200.000 eura. Bogati Rusi, on će doći i on će platiti nekretninu još uvijek i sve, ali on želi intimu', objašnjava agent iz Pule Krunoslav Čikor.

Intima zahtijeva i visoki standard o kojem mnogi Hrvati mogu samo sanjati. 'Toga nema, samo postoji prva i doli niska klasa', kaže nam Miro iz Zadra. 'Ako mogu, neka si priušte, ja ne bih mogla', kaže njegova sugrađanka Vjerica. 'Jako rijetko, osim rijetkih, jako teško', kaže Ivan iz Zadra.

Stara dubrovačka jezgra godinama je dostizala astronomske cijene. No, strance sada muče drugi problemi. 'Nažalost, zahvaljujući novim zakonima i vizama, imamo sve više uputa za prodaju nekretnina koji su u vlasništvu tih građana, pogotovo građana Rusije', kaže Frano Bebić, agent za nekretnine iz Dubrovnika.

Što se nekad kupovalo, danas se prodaje, dok stanje na tržištu ne postane stabilno.

Od hrvatske samostalnosti više od 40.000 stranih državljana postalo je vlasnicima barem jedne nekretnine u Hrvatskoj. Ulaskom u Europsku Uniju očekuje se da će broj rasti.

Hrvatsko tržište nekretnina čeka perspektivnije razdoblje. Stručnjaci procjenjuju da je trenutačno čak 20.000 neprodanih stanova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene