Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je kako je veoma zadovoljan rezultatima posjeta premijera Zorana Milanovića BiH istaknuvši kako je to bila prilika da se otvore goruća pitanja na čije se rješavanje čeka godinama.


‘Bilo je govora o Europskoj uniji, graničnim prijelazima, izvozu iz Hrvatske u BiH nakon izlaska iz CEFTA-e, Jadransko-jonskoj autocesti, problemima Neuma, koridora V c, mostu kod Gradiške, kontroli zračne plovidbe, statusu luke Ploče, izlazu (BiH) na otvoreno more’, nabrojao je Bevanda u intervjuu ‘Dnevnom avazu’ od srijede neke od najvažnijih tema razgovora vođenih s Milanovićem.

Kazao je kako su sve te teme otvorene tijekom radnog dijela susreta, no o njima se razgovaralo i tijekom ručka na koji je odbio doći ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić. ‘Žao mi je što neki nisu došli na radni ručak jer su neke teme mogle biti i šire otvorene’, bio je Bevandin komentar te činjenice.

Vezani članci Vladimir Solovjev VIDEO Milanović hit na ruskoj državnoj televiziji: "To ne govori neki zadnji čovjek u Europi, nego predsjednik Hrvatske" Predsjednik Milanović na uručivanju časničkih bodeža umirovljenim generalim i brigadirima Milanović uručio bodeže umirovljenim generalima: "Na državi je da osigura penzije koje ste zaslužili"

>> SDP BIH bojkotirao Milanovića: 'U njegovom posjetu previše nacionalnog'

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH je istaknuo kako će se odmah prijeći na konkretno rješavanje otvorenih pitanja na stručnoj razini uz odgovarajuću koordinaciju na razini vlada. Spomenuo je primjer graničnih prijelaza Bijača i Gradiška, koji će biti ključni za uvoz i izvoz roba u BiH nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju te je konstatirao kako BiH nije ništa uradila da ih osposobi. Stoga je dogovoreno da se sredstva za to osiguraju u u ovogodišnjem proračunu.

‘Zadovoljan sam što sam osigurao da se na profesionalnoj razini odvijaju posjet i razgovori. Ja ne vidim ništa loše u tome što je Milanović imao potrebu posjetiti krajeve koje bivši hrvatski premijeri nisu’, kazao je Bevanda odbijajući tvrdnje šefa diplomacije i čelnika SDP BiH Zlatka Lagumdžije kako je posjet hrvatskog premijera bio isuviše nacionalno obojen.

'Politička spletkarenja trebalo ostaviti po strani'

Bevanda je kazao kako je ipak razočaran ‘crnilom i pikanterijama’ na kojima su neki mediji inzistirali držeći da je to bitnije od pozitivnih poruka koje su poslane. Konstatirao je kako je iz onoga što je Milanović govorio jasno da je nastavak pomoći Hrvatske Hrvatima u BiH neupitan pa bi stoga ‘sitna politička spletkarenja trebalo ostaviti po strani te se okrenuti konkretnim pitanjima’.

Komentirajući učinke posjeta hrvatskog premijera BiH ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić, koji je ujedno i dopredsjednik Lagumdžijine Socijaldemokratske partije (SDP), kazao je kako je bila velika stvar Milanovićeva odluka da ovo bude njegov prvi službeni put u inozemstvo. ‘Očekujem da ono što su dogovorila dva premijera pokušamo u narednih šezdeset dana i implementirati’, kazao je Hadžić.

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara, koji je s Milanovićem razgovarao u Vitezu, posjet je također ocijenio pozitivnim dodajući kako su zamjerke na protokol boravka hrvatskog premijera stavljali ‘oni koji bi željeli upravljati svima koji dođu u BiH’. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju