Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija potvrdio je u ponedjeljak kako je izbjegao dolazak na radni ručak s predsjednikom hrvatske vlade Zoranom Milanovićem jer mu zamjera da je njegov prvi službeni posjet isuviše nacionalno obojen.


'BiH nije jednostavan zbroj tri etničke grupe. BiH se sastoji ne samo od tri konstitutivna naroda nego i od četiri milijuna građana i za moj ukus previše je danas bilo retorike o narodima a čovjek se tu baš nije puno vidio', izjavio je Lagumdžija u Sarajevu odgovarajući na upit zbog čega nije došao na ručak s hrvatskim premijerom.

Osim Lagumdžije na ručak nije došao ni njegov bliski stranački suradnik Nermin Nikšić koji je ujedno predsjednik vlade Federacije BiH.Lagumdžija je dodao kako mu je ipak drago jer je tijekom razgovora koje je Milanović vodio u Sarajevu s dnevnog reda skinuto pitanje uplitanja Hrvatske u unutarnje stvari BiH.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: "Tko je AP? Ne znam odnosi li se na mene, ali imam dojam da autorice nisu zadovoljne tim dotičnim AP" Predsjednik Zoran Milanović Milanović o ratu Ukrajine i Rusije: "Ulazimo sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat?"

>> Milanović u BiH: Ne dolazim kao tutor, ne skupljam glasove

Pri tom je podsjetio na navode nekih medija koji su uoči Milanovićeva dolaska u Sarajevo najavljivali kako on namjerava potaknuti rekonstrukciju vlade Federacije BiH s ciljem da se u njen sastav uključe HDZ BiH i HDZ 1990. Takve je tvrdnje i sam hrvatski premijer odlučno odbacio već prvog dana službenog posjeta BiH.

Lagumdžija je pozdravio izjavu hrvatskog premijera u kojoj je on kazao kako je u BiH stigao da bi tamo razgovarao i slušao a ne kako bi bio mentor. 'Impresionirala me njegova (Milanovićeva) izjava kako mu ne pada na pamet petljati se u rekonstrukciju federalne vlade', izjavio je Lagumdžija dodajući ironično kako mu hrvatski premijer zbog toga odavno nije bio bliži.

>> Jeste li znali koja je tajna naušnice premijera BiH?

Premijer Milanović je komentirajući Lagumdžijin i Nikšićev nedolazak na zakazani ručak izjavio tek kako je primjetio da ih nema dodajući kako ostaje spreman primiti ih u Zagrebu kada dođu ukoliko bude tamo. Hrvatski premijer bi u utorak u Mostaru, kako je najavljeno, trebao razgovarati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) čiju okosnicu čine HDZ BiH i HDZ 1990. što je ujedno i najvažniji razlog bojkota njegova posjeta Sarajevu na kojega su se odlučili iz SDP-a BiH. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju