Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Betlehemsko svjetlo stiglo u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već 14. godinu zaredom hrvatski su izviđači iz Beča uzagrebačku katedralu donijeli Betlehemsko svjetlo.

Pred ulazom u katedralu desetogodišnji izviđač Marin Cerovečki iz Krapine Svjetlo je predao predsjedniku Hrvatskoga sabora Vladimiru Šeksu, koji ga je u pratnji potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor i petstotinjak izviđača iz svih krajeva Hrvatske unio u katedralu, gdje je misu služio njezin rektor Juraj Batelja. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Beč je pažljiviji Austrija donijela odluku koja se odnosi na sve građane, Italija promijenila uvjete za ulazak u zemlju Slika nije dostupna Izviđači donijeli svjetlo Betlehemsko svjetlo stiglo u zagrebačku katedralu

Nakon mise i blagoslova hrvatski će izviđači Betlehemsko svjetlo u fenjerima prenijeti u župe i domove diljem Hrvatske, te u Vojvodinu, a prvi put i u BiH (u Tomislavgrad). 

Rektor zagrebačke katedrale Juraj Batelja rekao im je - kad ga budu nosili - neka znaju da ne nose samo simbol, nego žar
Isusove ljubavi, i ne želimo da to svjetlo utrne u našem narodu.

Betlehemsko svjetlo preuzelo je jučer stotinjak izviđača iz Hrvatske u bečkoj katedrali sv. Stjepana. Prije donošenja Svjetla u katedralu izviđači su se okupili kod Muzičkog paviljona na Zrinjevcu, te se u povorci uputili prema katedrali.

Međunarodnu akciju "Betlehemsko svjetlo" počeli su austrijski
izviđači uz potporu Austrijske televizije godine 1986. Svake godine tjednu prije Božića jedno dijete iz Austrije zaputi se u Betlehem i u Špilji rođenja Isusa Krista zapali Svjetlo koje zrakoplovom stiže u Beč, odakle ga predstavnici europskih izviđačkih organizacija odnose u svoje države.

Prvi je put Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku doneseno ratne godine 1991.

Ovogodišnjim dolaskom Betlehemskog svijetla u Hrvatsku Savez izviđača Hrvatske počinje obilježavati 100. obljetnicu skautizma u svijetu koja će se mnogim aktivnostima proslaviti godine 2007.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor pokrovitelji su akcije donošenja Betlehemskog svjetla u Hrvatsku.

Vladimir Šeks izjavio je novinarima da se već tradicionalno s
Kristova groba iz Betlehema donosi Betlehemsko svjetlo koje diljem Hrvatske ulazi u sve domove, a simbolizira dolazak mira, bratstva i ljubavi. 

- I to je poruka Betlehema, donošenja Betlehemskog svjetla,
rekao je Šeks.

Jadranka Kosor rekla je da je to u predbožićno vrijeme važan događaj i da joj je drago što ga svake godine prati sve više mladih i djece te da je to dobar znak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene