Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 14 do 18 sati

Besplatni preventivni pregledi glave i vrata u KB Dubrava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javnozdravstvena akcija "Dan otvorenih vrata - prevencija raka glave i vrata" održat će se u utorak, 14. travnja, u Kliničkoj bolnici Dubrava u kojoj će se od 14 do 18 sati obavljati besplatni preventivni specijalistički pregledi bez prethodnog naručivanja i uputnice HZZO-a.

Građani koji imaju smetnje u usnoj šupljini i ždrijelu, na vratu ili glavi, probleme s otežanim gutanjem, izrasline, ranice ili pigmentacije po koži glave i vrata bit će pregledani na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju KB Dubrava.

Pročitajte i ovo Vili Beroš mnogi negoduju Beroš o novom planu trajanja pregleda: "Trideset godina sam radio i za nekog pacijenta treba mi dvije minute da očitam CT" KB Dubrava Problemi zbog opreme Iz KB-a Dubrava pacijentima uputili važnu obavijest, pacijenti moraju u druge zagrebačke bolnice

Cilj je podizanje svijesti javnosti o malignim tumorima glave i vrata, koji su jedan od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu. Preventivnim pregledima želi se podići svijest javnosti o ranim simptomima i čimbenicima rizika te potaknuti građane na pravodobne dijagnostičke preglede.

U proteklih šest godina u KB Dubrava pregledano je više od 1800 građana, a samo prošle godine pregledano je više od 550 osoba.

U idućih šest mjeseci reizbor svih čelnih pozicija u klinikama

Pušenje, alkohol te infekcija HPV-om (humani papiloma virus) glavni su čimbenici rizika, a procjenjuje se da u Europi godišnje od karcinoma glave i vrata oboli oko 140.000 ljudi (isključujući tumore kože), a više od 65.000 ih umre.

Najčešći su simptomi uporna grlobolja, teškoće pri žvakanju ili bolovi pri gutanju, trajno začepljen nos ili krvarenja iz nosa, čvor na vratu, produljena promuklost ili promjene u tonu glasa. No simptomi ovise o lokaciji tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju.

"Dan otvorenih vrata - prevencija raka glave i vrata" u Hrvatskoj se održava sedmu godinu i dio je međunarodne akcije obilježavanja tjedna svjesnosti o malignim tumorima glave i vrata. U svijetu se održava 18. godinu za redom, a prošle se godine u nju uključilo više od 40 država izvan SAD-a.

U Hrvatskoj su nositelji akcije, kao i prijašnjih godina, Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju KB Dubrava i Hrvatsko društvo za maksilofacijalnu, rekonstrukcijsku i plastičnu kirurgiju glave i vrata Hrvatskog liječničkog zbora. Uz KB Dubrava, suorganizator je Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju zagrebačkog Medicinskoga i Stomatološkoga fakulteta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene