Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Već idućeg ljeta, osim u moru, turisti bi mogli uživati i u većoj bazenskoj ponudi. S obzirom na to da ih nema dovoljno, država će izgradnju svakog bazena poticati s bespovratnih 50 tisuća kuna. Ministarstvo turizma uskoro kreće u realizaciju poticaja.


Službene prijave za poticaje počinju za desetak dana, ali u Ministarstvu kažu da je navala toliko velika da je nadmašila očekivanja. Istra se već dokazala u bazenskoj ponudi, a ovog puta iznenađenje predstavljaju iznajmljivači iz Dalmatinske zagore, Bukovice i Ravnih kotara.

Vezani članci Ilustracija Vodi se borba za svakog gosta: Hrvatska predstavljena na turističkom sajmu Beč: Ilustracija - 1 Nosi titulu najboljeg grada za život, a ujedno je i dom za oko 35 tisuća Hrvata: Prosječna plaća je 2800 eura, ali ipak nije sve tako sjajno

Ipak, poticaje neće moći iskoristiti svi, nego samo oni koji imaju prijavljene obrte i trgovačka društva. Ovim programom najzadovoljniji su oni koji se bave seoskim turizmom ili ga tek pokreću, kažu da će bazeni svakako obogatiti ponudu i povećati popunjenost kapaciteta.

Za dalmatinski ugođaj Josip se već pobrinuo. No, kuća za odmor uskoro će dobiti novi sadržaj. Umjesto travnjaka će imati bazen. 'Ima njih dosta što su to mi predložili, ali ja nisam bio 100 posto odlučio, ali sad vidim da da bi se to isplatilo', kazao je Josip Ivančić iz Benkovaca.

Isplatit će se onima čije će bazene financirati država. Prema pravilima, prijavljuju se obrtnici i trgovačka društva, pojedinačni poticaji iznose 50 tisuća kuna, a minimalna površina bazena mora biti 30 četvornih metara.

>> Evo kakvu nautičku ponudu ima Hrvatska

Usred Ravnih kotara niknule su turistima omiljene starinske kuće. Gosti ih više cijene ako su u ponudi i bazenske ležaljke. 'Sa sve većom ponudom ovakvih objekata s bazenima u autohtonom ruralnom etno stilu, dobivamo turistički proizvod, i cjelovit i sadržajan', kazao je Vanja Čuljak, direktor TZ-a Benkovac.

Autohtoni stil njeguje i obitelj Crljenko, pa su im prostorije isključivo u starom ruhu. A u dvorištu već je iskopana rupa za bazen. 'Za ovaj cjelovit objekt će nam trebati zatvoreni bazen i tu ćemo se natjecati. Do tada ćemo imati sređenu dokumentaciju, natjecati za nepovratna sredstva jer za produžiti turističku sezonu moramo ipak imati bazen zatvorenog tipa', kazao je Mladen Crljenko.

Turistički trendovi pokazuju da je ovakva ponuda isplativija. 'Na račun tog bazena moguće je postići puno veću cijenu prodaje te kuće na samom tržištu jer, bazen kao bazen, diže cijenu prodaje za 20 do 30 posto', kazao je Čvrljak.

Prema planu Ministarstva, bolja ponuda bazena trebala bi produžiti predsezonu i posezonu, na godišnjoj razini za 4 do 8 tjedana. Tijekom ove godine očekuje se izgradnja 200 novih bazena, a u iduće 3 godine taj bi se broj trebao popeti na tisuću. S obzirom na dobar interes malih hotelijera i iznajmljivača, očekuje se da će to biti lako ostvareno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju