Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Banožić o APN-ovu kreditu

Pogledajte gradilište Banožićeve buduće kuće: "Nikome neću oduzeti pravo. Ja sam građanin kao svatko drugi"

Aktualno Galerija Goran Golenić, pomoćnik direktora APN-a Goran Golenić, pomoćnik direktora APN-a Foto: DNEVNIK.hr Aleksandra Jozić-Ileković, predsjednica Povj. za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić-Ileković, predsjednica Povj. za odlučivanje o sukobu interesa Foto: DNEVNIK.hr Mario Banožić, ministar obrane RH (HDZ) Mario Banožić, ministar obrane RH (HDZ) Foto: DNEVNIK.hr Nikola Grmoja, saborski zastupnik (MOST) Nikola Grmoja, saborski zastupnik (MOST) Foto: DNEVNIK.hr +3 Banožiću odobren APN - 1 Galerija 1/8 >>
Mukama ministra Banožića došao je kraj - konačno se doznalo da mu je odobren subvencionirani kredit. Odlučio se na pomoć od države kako bi konačno riješio svoje stambeno pitanje iako u vlasništvu već ima stan. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

I prije isplate kredita počeo je ministar Mario Banožić s radovima na kući u Vinkovcima. Sada će biti i lakše - jer je sretni dobitnik subvencioniranog kredita. Porezni obveznici pomoći će mu u izgradnji.

"Ja nikome neću oduzeti pravo! Ja sam građanin kao svatko drugi, zanemarimo funkciju ministra, koja može završiti u svakom trenutku", rekao je Banožić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković POSJET ZADARSKOJ ŽUPANIJI Plenković o Banožićevu kreditu: "Nije se konzultirao sa mnom, neka on sve objasni"

I prije same prijave raspitivao se Banožić kod povjerenstva. Rekli su mu da može dobiti subvencionirani kredit, ali samo ako nikom drugom ne oduzima subvenciju.

"On ne zna hoće li dobiti svi, ali sukladno uputi koji smo mu dali, dužan je raspitati se jesu li svi koji su ispunjavali uvjete to dobili", kazala je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić-Ileković.

Jozić-Ileković na pitanje tko će donijeti pravovrijek smije li ministar uzeti subvenciju odgovara da se situacija razmatra te utvrđuje kako je došlo do dodjele.

Pročitajte i ovo Mario Banožić - 1 Čestitamo, ministre! APN prije kraja natječaja Banožiću odobrio kredit: Pogledate koliko ćemo mu platiti za izgradnju kuće

"Odmah u prvim trenutcima kad se pojavilo to mišljenje povjerenstva ja sam rekao da neću nikome uzeti to pravo i ako bude tako, ja to pravo neću konzumirati!" naglasio je Banožić.

Natječaj i dalje traje - zasad je prijavljenih oko 4300. U APN-u su objasnili kako su tretirali zahtjev ministra.

"Jednako gledamo po istim uvjetima, bilo da se radi o državnom dužnosniku, novinaru, doktoru ili bilo kojoj drugoj osobi. Stručno povjerenstvo pregledava zahtjeve po redoslijedu zaprimanja, tako da je ovaj zahtjev zaprimljen kao 1334. po redu", objasnio je pomoćnik APN-a Goran Golenić.

No svaki drugi građanin nije član Vlade koja je mjeru i osmislila i koja šefa APN-a postavlja.

Odobren mu je subvencionirani kredit u iznosu od 100.000 eura. Dio koji će umjesto njega platiti porezni obveznici iznosi 25.306 eura. Vraćat će ga 15 godina, a nominalna kamata je 2,88 posto. Kuća bi trebala stajati 207.000 eura.

Od obrane ministra nije se pretrgao premijer.

"Nije me konzultirao kad je tražio kredit, nema potrebe da komentiram u njegovo ime", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Subvencije države VIDEO "Ministre, jeste li se prijavili na APN?" Pogledajte kako se Banožić izmotava i izbjegava odgovoriti Ivani Pezo Moskaljov

A priliku je itekako iskoristila oporba. Tako je Mirela Ahmetović rekla: "Profesionalno, ljudsko i moralno dno!", a Nikola Grmoja je dodao: "Mi možemo reći da je on u svom mandatu jedino rješavao povećanje svog stambenog prostora."

Ministar Banožić trenutačno živi u državnom stanu u centru Zagreba od 92 kvadrata. Plaća ga 420 kuna na mjesec. Vlasnik je i stana u Vinkovcima od 82 kvadrata.

Građani negoduju. "Potpuno promašeno, politički i moralno", kazao je Jurica, a Ana se nadovezala: "To je smišljeno za mlade ljude da nekako lakše dođu do stana."

Banožić je već ranije kažnjen jer je sam sebi dodijelio stan u kojem i živi. Kasnije ga je i uredio.

"On bi ustvari otkupio taj stan u Gundulićevoj koji si je namjestio plišanim medekima", istaknuo je predsjednik Zoran Milanović.

Hoće li građani ipak subvencionirati gradnju obiteljske kuće - čeka se potez - Povjerenstva ili samog Banožića.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene