Prije dva mjeseca zgroženi porečki gradonačelnik objavio je sliku bankomata uguranog u austrougarska vrata u centru grada. I konzervatori su naredili da se makne...

Galerija


"Toliki se ljudi iz dana u dan trude svojim radom, zalaganjem i djelima obogatiti i uljepšati ovaj grad, a netko sve zanemari i pokaže koliko ne voli Poreč i ono što Poreč ima", prije dva mjesca na Facebooku je napisao porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Vezani članci Pljačka bankomata Besramni lopovi iz Italije pokušali opljačkati bankomat usred karantene, na kraju se proslavili zbog traljavosti Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Razbojnici u Poreču digli bankomat u zrak, ali novac nisu uspjeli odnijeti

Porečku, ali i cijelu hrvatsku javnost zgrozio je bankomat zbog kojeg su gotovo uništili autrougarska vrata na Trgu slobode u Poreču. Investitori su tada obećali da će o svom trošku ukloniti bankomat i vratiti vrata u prvotno stanje. To su naredili i konzervatori, no bankomat je i dalje, dva mjeseca poslije, na svom mjestu, grubo uguran u kulturno dobro u centru grada. 

"Vjerojatno se sjećate kako sam prije dva mjeseca reagirao kad je na Trgu slobode u stara, austrougarska vrata uglavljen bankomat. Takvu smo devastaciju odmah prijavili policiji i nadležnom konzervatorskom odjelu koji jedini može u takvom slučaju reagirati, jer se radi o oštećenju kulturno-povijesnog objekta. Konzervatori su izdali rješenje kojim su naložili uklanjanje bankomata, no i sami ste svjedoci da bankomat ne samo što nije uklonjen, već je tek tada počeo i raditi", rekao je gradonačelnik Peršurić za Glas Istre.

Dodao je da namjerno čekao dva mjeseca kako bi se vidjelo da sustav ne funkcionira te da ga pojedinci zlorabe. 

"Nismo protiv dodatne ponude, ali želimo da ona bude u skladu sa zakonom i pravilnicima. Bankomati su stvar koja je turističkom gradu kao što je Poreč potrebna i ovo što govorim nije napad na taj tip poslovanja, već samo na pojedince koji se oglušuju na reagiranje Grada, a potom i konzervatorskog odjela koji nalaže uklanjanje", rekao je Peršurić.